Apró dolgokon múlik a siker

Kis dolgoknak tűnnek, de nem azok

2016. április 9-én rendeztük meg a III. Kráter Kupa felnőtt futamait. Megtapasztaltuk újra, hogy Nagyhegyesen nagyon sok a jó szándékú ember. Segítség az is, ha kilátogatnak a rendezvényre és kedvesen fogadják a vendégeinket. Segítség az is, ha az elvállalt feladatot becsülettel elvégzi az ember. Segítség az együttgondolkodás, a támogatói felajánlás, a jó tanács, az észrevételek tapintatos jelzése, és még hosszan sorolható.

Csak egyetlen példa a sok közül: Két nappal a verseny előtt, amikor már látható volt, hogy az időjárás miatt be kell költöztetni az iskolánk aulájába a megnyitót, a regisztrációt, az eredményhirdetést, kiderült, hogy nincs dobogónk. Az eddig erdőben használatos farönkök bután mutatnának az aula járólapján... Katona Lászlóval beszélgettünk róla, hogy több rendezvényen is hasznát vehetné településünk egy dobogónak, így ő szívesen készít egyet. Természetesen úgy értettük, a következő eseményre. Mert két nappal a III. Kráter Kupa előtt, munkanapokon nem várható el, hogy kevés szabadidejét erre a célra áldozza. A meglepetés szombaton reggel az előkészületek során érkezett: Laci nyolnkesztyűben behozta a Nagyhegyes feliratú remekbe szabott dobogót. A kesztyűre azért volt szükség, mert a friss festék még enyhén fogott. Ámultunk!

Sok-sok rugalmasságra, anyagi támogatásra is szükség volt a rendezvény megszervezésekor, és Nagyhegyes Önkormányzata valódi partnerként állt a futóverseny mellé. Közös a siker.

Idén először "Polgárőr-futamot" is rendeztünk. A Nagyhegyesi Polgárőr Egyesület a kezdetek óta partnerünk. Minden rendezvényünket biztonságban tudhatjuk mellettük. Nem csak azért, mert vigyáznak a futóinkra. A rendezvények szervezésének egészében számíthatunk rájuk a tervezéstől a támogatók keresésén át az elpakolásig. Nagyon hálásak vagyunk azért is, mert az egyesület számláján le tudtuk bonyolítani versenyzőink nevezését.

Sokak szimpátiáját elnyerte a Kráter Kupa

Céljaink mellé szívesen állnak. Az, hogy a gyermekeink együtt futnak, együtt versenyeznek a felnőttekkel pótolhatatlan élmény. A pozitív példa, az értékátadás, az egészséges életmódra nevelés kézzel fogható bizonyítéka. Azt tapasztaljuk, ebben mindenki szívesen részt vesz. Nagyhegyes magáénak érzi az eseményt. Ez a miénk. Együtt visszük végbe.

Három Kráter Kupán vagyunk túl. Nagyhegyesen egyre többen futnak. Nem csak ennek, de ennek is köszönhető a futás népszerűvé válása. Miért jó ez? - Sokan azért kezdenek el kocogni, hogy leadják a súlyfelesleget, de nem ez az egyetlen potenciális előnye a futásnak, hanem az, hogy nagymértékben hozzájárul az általános testi-lelki jólét fenntartásához. Orvosok és más szakemberek is osztják a nézetet, miszerint a futás nagyon egészséges, mivel fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a vitálkapacitást, az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, valamint javítja a szív pumpafunkcióját, és így optimalizálja magát a szívfrekvenciát. Ezeken felül segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

Fuss Hegyes! - 77-en indultak Nagyhegyesről a felnőtt távok valamelyikén.

A weboldalunk címe (fusshegyes.hu) praktikus okokból kapta ezt a nevet, de önbeteljesítő pozitív jóslatnak is tűnik, hiszen rekordszámú helyi indulónk volt a felnőtt futamokon. A 3 km-es távon 47 nagyhegyesi futó ért célba, az 5 km-en 20-an indultak a faluból, a 13 km-en 8-an és két helyi indulónk volt félmaratonon. Mindez úgy, hogy a futóklub tagjai szervezőként voltak jelen, nem tudtak részt venni a futásban.

Nagyon büszkék vagyunk gyermekeinkre, akik azontúl, hogy becsülettel felkészültek a hosszú távokra (3 és 5 km), vették a bátorságot, hogy beálljanak a felnőtt sportolók közé. A célban olvasható volt arcukról az öröm, a büszkeség.

Megható pillanatok a célkapunál

Minden célba érés katarzis a futónak és a hozzátartozóinak. Különösen szép gesztusoknak lehettünk szemtanúi: többen futottak kézen fogva a célban; szép családi befutások; apa és fia közös befutója; édesanya, aki előreengedi a lányát; félmaratonos győzelem végén térdre ereszkedő férfi a várandós felesége hasára adott puszit... Sokan láthattak ilyen és hasonló pillanatokat a célnál. Köszönjük a nézők lelkes biztatásait!

És még néhány beszédes adat

  • 216 futó 29 településről Ónod, Nyíregyháza, Hajdúszoboszló, Karcag, Nagykálló, Budapest, Debrecen, Tiszakeszi, Hajdúböszörmény, Újfehértó, Nádudvar, Berettyóújfalu, Tiszaújváros, Tiszapalkonya, Gáborján, Bocskaikert, Pocsaj, Balmazújváros, Gyula, Szolnok, Hajdúnánás, Zemplénagárd, Püspökladány, Kengyel, Vámospércs, Nyírpazony, Ebes, Báránd, Nagyhegyes
  • Összesen 2124 lefutott kilométer
  • 77 nagyhegyesi futó
  • több, mint 50 fő szervező és segítő
  • Több mint 220 vendég ebéd az óvodánk ebédlőjében

Köszönjük Nagyhegyes! - Köszönjük a támogatóknak!

A III. Kráter Kupa gyermek-futamait ez esős időjárás miatt április 23., szombatra helyeztük át.