Októberi színes

Október 4. Az állatok világnapja

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai az Év madara címmel látványos, interaktív foglalkozást tartottak iskolánk 3-4. osztályosainak. Előadás keretében mutatták be a Hortobágyon átvonuló vadlúdfajt, a kis liliket. 


Október 10. Pályaorientációs nap

Az 1-2. osztályosok szüleik foglalkozásával ismerkedtek, forgószínpad szerűen. Érkezett hozzájuk fotós, állatorvos a Madárkórházból, fogorvos és feliratkészítő mester. 

A 3-4. osztályosok jártak a Nagyhegyesi Gyümölcs és Díszfaiskolában, a kutyatenyésztéssel és a könyvtáros munkájával ismerkedtek. 

Az 5-6-7. osztályosok a településen működő intézményeket, vállalkozásokat keresték fel. Jártak a gyógyszertárban, cukrászdában, a cégérfestőnél, a kefegyárban. Szakmabemutatót tekintettek meg az iskolában, a Hajdúböszörményi Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium szakmáival, interaktív beszélgetés, játékok és játékos feladatok formájában ismerkedtek.

A 8. évfolyam a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamra szervezésében gyárlátogatáson vett részt a Schaeffler Debrecen Kft-nél. A tanulók tájékoztatást kaptak a duális képzésről. Megtudták, melyek azok a középiskolák a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái közül, amelyek kapcsolatban állnak a vállalattal és gyakorlati oktatásuk a vállalatnál történik. A program legérdekesebb része a gyárban tett közel egy órás séta volt, ahol megnézhették a különböző munkafolyamatokat és kiderült, melyek azok a szakmák, amikkel itt lehet dolgozni. A látogatás utolsó részében a tanműhelyekben próbálhattak ki egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez szükséges előkészítő gyakorlatot.

Október 25. Lázár Ervin program

Iskolánk 5-6-7. osztályos tanulói helyben vettek részt a programon, a Tabán Néptánc Egyesület Interaktív rendhagyó néptánc óráján.

Október 17. ÖKO nap

A program szervezése még az előző tanévben indult. A Debreceni Egyetem Ökológiai Kutató Intézet munkatársainak előadását hallgathatták és tekinthették meg tanulóink. Vízmintát hoztak a Keleti-főcsatornából (Nagyhegyes ivóvize is innen származik) és elemezték a benne lévő élőlényeket. Mikroszkópon keresztül tekintették meg a gyerekek a legparányibb élő részeket. 

Október 18. Természet iskolája:

„Ősz-lombhullás, költöző madarak, jeles napok” interaktív előadás a 3. a, és b osztályokban. Az állatvédelmi témahéthez kapcsolódó program a vármegye szervezésében "Ősz-lombhullás, költöző madarak, jeles napok" című interaktív előadás. A programban a 3. évfolyam tanulói rendhagyó környezetismeretóra keretében vettek részt.

Látogatás Szürke marha útja

A „Magyar Szürkék Útja - kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” c. pályázat egyik elemeként Elepen áprilisban került a Látogatóközpont, a Kilátó és a Tanösvény ünnepélyes átadására, melyre az iskolavezetés és a DÖK képviselői is meghívást kaptak. Ebben a tanévben Nagyhegyes Önkormányzata támogatásával minden tanuló ellátogatott Elepre, ahol a Látogatóközpontban kipróbálták az interaktív táblákat, megcsodálták a tájat a Kilátóból.