Pályaorientációs nap

Az országos pályaorientációs programhoz kapcsolódva iskolánk 1-2-osai 2023.okt.10-én többféle mesterséggel is megismerkedtek. Délelőttre szülőket hívtunk meg vendégségbe. Szerencsére az osztályokban bőven akadt olyan vállalkozószellemű szülő, aki szívesen bemutatta a saját foglalkozását, amolyan kedvcsinálónak. Forgószínpadszerű csoportokban ismerkedtek a gyerekek a mesterségekkel, a mesterségek eszközeivel. A bemutatók 4 helyszínen zajlottak, és közben 5. helyszínként a Rickl Antal Vilmos Könyvtárba is ellátogattunk. 

Az 1. helyszínen a fotózás rejtelmeivel ismerkedhettünk, régi fényképezőgépeket láthattunk. Rácsodálkoztak a gyerekek arra, hogy régen nem telefonnal fotóztak az emberek. Érdekes volt számukra, hogy ezeket az eszközöket kézbe foghatták, ki is próbálhatták. A fordított előhívás módszerével saját képet készíthettek miközben ízelítőt kaptak abból, hogy többek között mivel is foglalkoznak majd felsős korukban a kémia órákon. A bemutatót Konyhás Istvánnak és Veres Hajnalkának köszönhettük.

A 2. helyszínen több gyerek is jelezte, hogy az állatorvosi pályára készül. A Hortobágyi Madárkórház állatorvosa, dr. Déri János volt a vendégünk. Előadást tartott az alapítvány munkájáról, a sérült madarak gyógyításáról. Néhány sérült madarat és gyógyításukhoz használt eszközt is bemutatott. 

A 3. helyszínen dr. Hák Mária fogorvos bemutatója nyomán újra megerősödött bennünk, hogy mennyire fontos a mindennapi helyes fogápolás, az egészséges táplálkozás. Elrettentő példaként láttunk beteg fogakat, fogpótlásokat, fogászati eszközöket. A cola által sötétbarnára színeződött fog láttán mindenki megfogadta, hogy kevesebbet fogyaszt ebből az egészségtelen italból, és rendszeresen, alaposan mos fogat ezután.
 A doktornő színes és látványos diasorozattal kezdte el az előadását. Beszélt a fogorvos munka céljáról, fontosságáról. Bemutatta a legfontosabb eszközöket, fogpótlásokat és fogszabályozókat. A gyerekek körbeadták a fogókat, megnézegették a drótos alkatrészeket. A legizgalmasabb mégis az volt, amikor kihúzott emberi fogak kerültek elő különböző állapotban: volt köztük tejfog, lyukas szuvas formátlan, szénsavas üdítőitaltól feketévé színeződőtt és természetesen hibátlan hófehér csontfogak, a teljesség kedvéért. A bemutató elérte célját a gyerekek még néhány óra múlva is arról beszéltek, hogy milyen jó, hogy vannak fogorvosok akik segítenek a fogfájós gyerekeknek!

A 4. helyszínen a DirtyDesign Cégér- és feliratkészítő műhely mestere mutatta be, hogy hogyan készit egyedi dekorációkat, cégéreket a fa megmunkálásával. Interaktív bemutatója során megtudhattuk, hogy hogyan jut el a pontos tervezéstől az esztétikus megvalósításig. Köszönjük Gyallai Gábornak a színes kedvcsináló bemutatóját.
 A gyerekek életkori sajátosságait megragadva kalauzolt el bennünket a fa és fém megmunkálásába. Megismerkedtünk különböző gépekkel és eszközökkel, amik a gyártási folyamathoz szükségesek. Először egy rövid ismertetőt hallhattunk arról, hogy milyen összetett folyamat egy -egy dísztárgy elkészítése és milyen hosszas előkészítést igényel, mire a megrendelőhöz kerül. Ezután egy rövid videót tekinthettünk meg az alkotási folyamatról. Kétféle anyag megmunkálásba is bepillanthattunk. Megismertük a fém és a fa tárgyak elkészítésének menetét, a kiindulástól a kész termékig végig vezetve. Mindenki nagy örömére, aki szerette volna, kipróbálhatta a dísztárgyak festését. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak és bátran tettek fel kérdéseket is az adott témával kapcsolatban.

Az 5. helyszín a Rickl Antal Vilmos Könyvtár volt. Itt megtudhattuk, hogy milyen sokrétű és szép foglalkozás a könyvtárosi munka, majd egy magyar népmesét hallgathattunk meg Németi Sándorné Babika előadásában, amihez meseillusztrációt is készítettünk.

A program nagyon színes és változatos volt, de minden helyszín egyöntetűen azt erősítette meg a gyerekekben, hogy bármilyen szakmát választ is a későbbiek folyamán, csak akkor lehet benne igazán sikeres, ha a választását tanulással alapozza meg. Azt hiszem, hogy igazán vidám és tartalmas napot töltöttünk el együtt. Bár a mi osztályunktól még igen messze van a pályaválasztás, talán mégis sikerült egy-egy szakmát közelebb hozni a gyerekekhez.

 

 

A 3. osztályosok ezen a napon a következő foglalkozásokkal ismerkedtek: könyvtáros, kertész, kutyatenyésztő.

Németi Sándorné Babika néni könyvtáros, játékos feladatokkal várta a tanulókat. Képekről alkottak mondatokat, majd ebből egy mesét állítottak össze. Jó hangulatban gyorsan eltelt az idő.

A Nagyhegyesi Gyümölcs és Díszfaiskolában Tóthné Kovács Judit beszélt a gyerekeknek a gyümölcsfák nemesítéséről. Felülhettek a gyerekek a kis traktorra, majd közelről nézték meg a gyümölcsfák felszedését.

Kneifel Zsuzsanna skót juhász, colin kutyafajtát tenyészt. Sok érdekességet tudhattunk meg tőle. Külön öröm volt, hogy a legidősebb kutyája Léna mindenkinek hagyta magát megsimogatni.

Ebéd után Elepre mentünk, ahol a magyar szürkemarhák útját bemutató kiállítást néztük meg. A interaktív feladatok közül a gyerekek kirakóztak, pásztorviseletbe öltöztek, népzenét hallgattak. Végig haladtunk a tanösvényen és a kilátóról megnéztük a környező tájat.

Fáradtan, de sok ismeretet gyűjtve mentünk haza erről a napról.

 

A 4.osztályos tanulók, nagy izgalommal várták ezt a pályaorientációs napot. Programunk a Faiskola látogatásával kezdődött, ahol többek között azt is megtudhattuk, hogy a növényorvos vizsgálatkor sárga cédulalával jelzi a betegség nevét, időpontját! Második állomás a tantermünkben volt, ahol az egyik tanulónk édesapja tartott egy nagyon érdekes, figyelemfelkeltő előadást a katonai életről, melyet különböző tárgyak bemutatásával tett színesebbé, emlékezetessé a gyerekek számára! Az iskolai előadást követően autóbusszal Elepre utaztunk, ahol a helytörténeti kiállítást és a kilátót tekintettük meg, majd a karámhoz sétálva került sor az állatsimogatásra, ahol hasznos információkat tudhattunk meg az àllattartás fontosságáról. Tartalmas, örömteli napot tölthettünk el, sok-sok információval gazdagodva.

Az idei pályaorientációs napot az 5. a osztály 5 állomással tervezte. Fontos volt számunkra, hogy olyan szakmák helyszíneit látogassuk meg, melyek Nagyhegyes településen jelen vannak és nagyban befolyásolják településünk arculatát. 

Az első szakma, mellyel részletesebben megismerkedtünk, a cukrász volt. Az Édes Morzsa cukrászdában a gyerekek muffin-t díszítettek, a dekorálás témája a halloween volt, ráadásként az elkészített alkotásokat el is lehetett fogyasztani.

A cukrászda után visszatértünk az iskolába és egy szakmai bemutató keretén belül megismerkedhettünk a Hajdúböszörményi Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium szakmáival, interaktív beszélgetés, játékok és játékos feladatok formájában.

A következő állomás a Kefegyár volt, ahol a tanulók megnézhették, hogyan is készülnek a kefék és rengeteg olyan érdekes információ birtokába kerülhettek, mint például: milyen fából készülnek, milyen plusz adalékot raknak hozzá, hogy puhább, vagy esetleg keményebb legyen a kefe stb. 

A gyógyszertár volt a negyedik állomásunk, ahol a gyógyszerész doktornő bevitt minket a „kulisszák” mögé és megláthattuk, hogy milyen eszközök segítségével készítik a gyógyszereket, hol és milyen körülmények között tárolják őket, megtudtuk továbbá, hogy milyen tantárgyak bővebb ismerete szükséges ahhoz, hogy valaki gyógyszerész legyen. 

Végül a nagyhegyesi Rickl Antal Vilmos könyvtárba látogattunk, ahol egy könyvtári órán vettünk részt, melynek témája a világunk jobbá tétele volt. A gyerekek elmondták, hogy szerintük mivel lehetne jobbá és szebbé tenni a világot, meghallgattunk ezzel kapcsolatban egy mesét, megnéztünk egy videót, végül a gyerekek elkészíthettek egy montázst, melyhez a képeket újságokból vágták ki. 

Tartalmas és érdekes nap volt, biztos vagyok benne, hogy (ha még nem is döntötték el), segítette a tanulók későbbi döntését a pályaválasztásukkal kapcsolatban.

 

A Pályaorientációs nap során a 6. évfolyam állomásai a következők voltak:

A gyerekek Katona László műhelyében megismerkedhettek a vállalkozó által készített különböző dekorációkkal. Az egyik legérdekesebbek a bakelitlemezek újrahasznosításával készülő faliórák voltak. Kipróbálhattak továbbá egy saját tervezésű játékprogramot, megismerhették annak beállításait, és láthatták, hogyan működik a játék, ha ők határozzák meg a paramétereket. 

A Nabod-Brush Kft-nél Györfiné Bodnár Zsanett vezette végig a gyerekeket a kefegyár műhelyein keresztül, és mutatta be a gyártást a fa megmunkálásától, az ecsetszőr betöltésén át, az ecset csomagolásáig.

Az Édes Morzsa cukrászdában Kirnbauerné Éva és Kecskés Fanni fogadott bennünket, ahol mindenki kiélhette kreativitását, egyben összemérhette tudását muffin díszítésben. A gyerekek különféle habokkal és cukorgolyókkal dekorálhattak süteményeket, a legügyesebb lány illetve fiú pedig 1-1 muffinnal gazdagodott a verseny végén.

A gyógyszertárban Vargáné Fehér Fruzsina gyógyszerész vezette körbe a tanulókat. Bepillanthattak a kulisszák mögé, jártak a laborban, ahol a patika különböző krémeket és gyógyszereket állít össze és kever ki, láthatták a raktárat, a hidegszobát, ahol az eladásra szánt gyógyszereket tartják, majd részletes választ kaptak arra a kérdésre, hogy milyen tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy valakiből gyógyszerész/gyógyszertári szakasszisztens legyen.

A nap során részt vehettek a tanulók az Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Mi leszek, ha nagy leszek? című pályaorientációs órán, majd ellátogathattak az Elepen lévő Turisztikai látogatóközpontba, ahol a tanösvényt és a kilátót is megnézték.

Egy nagyon tartalmas és érdekes napot tudhatunk magunk mögött.

 

A 7. a osztály színvonalas, építő jellegű programokon vett részt ezen a napon. A balmazújvárosi Veres Péter Gimnáziumból három pedagógus tartott tájokoztatást az ott zajló képzésekről, majd játékos foglalkozásokat tartottak, amit a gyerekek nagyon élveztek. Ellátogattunk Elepre ahol megtekintettük a kiállítóközpontot. Az iskolába visszatérve kézművesfoglalkozáson vettünk részt, szülői segítséggel halloween-i díszeket készítettünk. A következő programhoz a hajdúböszörményi Széchenyi István mezőgazdasági iskolából érkezett hozzánk vendég, akinek előadása a pályaválasztás megkönnyítéséhez nyújtott segítséget. A nap végén a gyerekekkel megbeszéltük a látottakat, hallottakat. Pozitív visszajelzéseket fogalmaztak meg, a programokat hasznosaknak vélték.

 

A 8. évfolyam a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamra szervezésében gyárlátogatáson vett részt a Schaeffler Debrecen Kft-nél. A tanulók tájékoztatást kaptak a duális képzésről. Megtudták, melyek azok a középiskolák a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái közül, amelyek kapcsolatban állnak a vállalattal és gyakorlati oktatásuk a vállalatnál történik. A program legérdekesebb része a gyárban tett közel egy órás séta volt, ahol megnézhették a különböző munkafolyamatokat és kiderült, melyek azok a szakmák, amikkel itt lehet dolgozni. A látogatás utolsó részében a tanműhelyekben próbálhattak ki egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez szükséges előkészítő gyakorlatot.

GalériaFotók