"Szép Magyar Beszéd" - ebben is jók vagyunk!

Szép-kiejtési verseny

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2014-2015. tanévre meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8. osztályos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok tanulói részére.

A versenyzők értékelésekor a következő szempontokat veszik figyelembe: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. (A 7-8. osztályosoknál kívánatos az esszé-vagy tanulmányrészlet.)

Az általános iskolák kerületi fordulóját Hajdúszoboszlón a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolában rendezték meg 2015. február 12-én.

Iskolánkat az 5-6. évfolyamokról Fülöp Kata (5.a) és Botos Ágota (6.a), a 7-8. évfolyamokról Hüse Dorina (7.a) és Halász Sarolta (8.a) osztályos tanulók képviselték.

Felkészítőjük Kunkli Nóra tanárnő.

Kiemelkedő eredménnyel tértek haza a mieink!

II. helyen végzett Fülöp Kata, és III. helyezett lett Botos Ágota. Hüse Dorina és Halász Sarolta a magas színvonalat képviselő mezőnyben bár helyezést nem értek el, mégis elmondhatjuk, hogy méltó módon helytálltak. Csapatunk öregbítette iskolánk hírnevét.

Gratulálunk!

Nutshell fotók - ide kattintva