Iskolai kertészkedés?!

Visszatérőben a kertművelés kultúrája

Nagyon kevés példát találunk manapság arra, hogy az iskolai udvarok ne csak lebetonozott focipályát, vagy néhány hervadt bokrot jelentsenek. Holott ezek a területek konyhakertté alakítva nem csak az egészséges táplálkozásra nevelés, de a közösségfejlesztés eszközei is lehetnek. Vagyis azokat tankertként bevonják az oktatásba, és ott a tanulók gyakorlati mezőgazdasági ismeretekre tehetnek szert, megismerik a biogazdálkodás, kertészkedés, komposztálás alapjait.

A gyerekek számára nagyon inspiráló lehet, hogy az általuk elültetett magból nem csak egy „elvont" termény kel ki, hanem abból közösen készíthető finom tízórai, uzsonna is. Persze tudjuk, ez nem újdonság! Régen is volt. És bizony sok haszna is volt. Érdemes visszahozni!

Iskolánk vezetése a református egyházzal közösen TANODA indítását tervezi a jövőben. Ennek egyik eleme lehet majd a kertészkedés is. A József Attila utca egyik ingatlanjának kertjét nyitottuk egybe az iskolaudvarral, így könnyen át tudnak járni a pedagógusok kíséretében az osztályok, hogy a múlt pénteken birtokba vett területüket gondozzák, karban tartsák.

Veteményeztünk

Április 15-én, pénteken az előkészített és felparcellázott földön az osztályok a saját területüket megtisztították, elegyengették, felgereblyézték és megkezdték a veteményezést.

Erről láthatók képek az albumban.