Reflektorfényben a színészpalánták

2018. május 25-én került megrendezésre a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola és a Nagyhegyesi Nebuló Alapítvány közös szervezésében a Néptánc Gála. Mint az elmúlt évtizedeben, most is az alsó tagozatos tanulók néptánccsoportjai léptek fel, kiegészülve a felső tagozatos, 5-6. évfolyamos tanulók színjátszó csoportjával.

A színjátszó szakkör a tavalyi tanévben indult azzal a szándékkal, hogy teret adjon azoknak a tanulóknak tehetségük kibontakozására, akik szívesen szerepelnek, szavalnak. A tavalyi tanévben két fellépést vállaltunk, a decemberi Mikulás napot és a májusi gyermeknapot. Ebben a tanévben úgy gondoltuk, hogy népmesék előadásával színesítjük a Néptánc Gála fellépőinek palettáját.

A gyerekekkel heti egy órában készültünk a májusi fellépésre. Az előadásra három népmesét választottunk: Az igazmondó juhászt, A három pösze lányt és Az aranyszőrű bárányt. A szakkör tagjai több szerepben is megmutathatták tehetségüket. Az előadás fergetegesen sikerült, a gyerekek élvezték a színpadi jelenlétet és a közönség együtt élt a darabbal. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy milyen jó érzés kemény munkával valami jót létrehozni, vidámságot csalni az iskola többi tanulójának arcára, örömet, büszkeséget okozni a szülőknek.

A fellépés sikerében nagy szerepet játszottak azok a kellékek is, amelyeket a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának pályázati lehetőségével sikerült beszereznem. Ezekkel a kiegészítőkkel, jelmezekkel még életszerűbben tudtuk megjeleníteni a szereplőket: a királyokat, a pásztort és a közönség kedvencét: „Málé Gyurkát”.

A pályázati keretből meg tudtuk venni a reflektort, amely a későbbiekben nemcsak a színpadi megvilágításban fog minket segíteni, hanem egy másik álmunk, az iskolatévé beindításában is.

A pályázati önerő egyik felét a Nagyhegyesi Nebuló Alapítvány biztosította, melyből az általam elkészített kellékek anyagszükségletét szereztem be, illetve a fellépő gyerekek jutalmazását fedeztem.

A pályázati önerő másik részéből már folyamatban van a faanyag beszerzése, mellyel egy könnyen mozgatható, akár az előadás közben is cserélhető hátteret tudunk készíttetni. Ennek a megalkotásában egy apuka vállalt szerepet.

Ezúton is szeretném megköszönni a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, a Nagyhegyesi Nebuló Alapítvány Kuratóriumának, hogy anyagi támogatásukkal nemcsak az idei rendezvényünk sikerességét biztosították, de hosszabbtávú terveink megvalósítását is segítették.

Molnár Enikő

GalériaFotók