ÖKOTÁBOR

 • Ökotábor időpontja: 2015.08.03. – 2015.08.08.
 • Ökotábor helyszíne: Balatonszemes
 • Ökotábor résztvevői: 40 fő tanuló és 8 fő szakmai megvalósító
 • Beszámoló a programról:
  • 1. NAP

   VIZES ÉLŐHELYEK – A BALATON NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁGÁNAK MEGFIGYELÉSE - Az első fürdőzésen már túl voltunk. A táborhelyünk településének megismerésére erősen hajtott bennünket a kíváncsiság, pedig még komoly hőség volt. Mély élményeket hagyott tanulóinkban ez a séta, hiszen a kikötő élővilága varázslatos volt. Láttunk tőkés récét, hattyút, vízisiklót, kérdezgettük a horgászokat a Balaton halairól. Rita néni pedig minden biológiát és kémiát érintő kérdésre szívesen válaszolt. Meglepetten tapasztalták a gyerekek, hogy annak ellenére, milyen sokan járnak a Balatonra strandolni, sportolni, üdülni, a víz mégis csodálatosan tiszta.

   ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM SZÁMÍTÁSA - Az ökológiai lábnyom számítása mindig elevenen markol a tanulók tudatába. Még sokáig volt téma köztük, hogy hogyan is csökkenthető a saját károkozásunk. „A Földet kölcsönbe kaptuk unokáinktól.”


   Fotók az Ökotábor 1. napjáról

  • 2. NAP

   A BALATON ÉLŐVILÁGÁNAK, NÉPI KULTÚRÁJÁNAK, HAGYOMÁNYAINKA MEGISMERÉSE, ÁSVÁNYKIÁLLÍTÁS MEGTEKINTÉSE - Szántódpusztán roppant összetett élményben volt részünk, hiszen egy kastélyt, egy kúriát, egy gazdaságot, több kiállítást (népművészeti, természetfotós, festmény, népviseleti…), egy borospincét, ásványkiállítást és vásárt látogattunk meg. A komplex élmény ismeretanyaga szerteágazó volt. Mindenki talált olyan témát, melyben kedvére elmerülhetett.

   A SZÁNTÓDPUSZTÁN SZERZETT ISMERETEK ELMÉLYÍTÉSE FELADATLAP SEGÍTSÉGÉVEL - Délelőtt egy intenzív élménycsomag, délután fürdés a Balatonban… bizony jól elfáradtak a gyerekek! A feladatlap játékossága ellenére is iskolás hangulatot teremtett. Persze végrehajtották a feladatokat, de kaptunk érte kritikát is.


   Fotók az Ökotábor 2. napjáról

  • 3. NAP

   KIRÁNDULÁS TIHANYBA - Tihanyi látogatásunk első nagy élménye a kompon való utazás volt. Majd megismerkedtünk a Tihanyi Apátság Látogatóközpontjában egy kisfilm tolmácsolásában a bencés szerzetesekkel, az ő történelmükkel, Tihany történelmével. Az Apátságban és az a templomban tett sétánk és a kiállítások megtekintése szintén sok hasznos ismeretanyaggal gazdagított bennünket. Mindezt érthetőbbé és közelibbé tették Feri bácsi magyarázatai, előadásai.

   FELADATLAP A TIHANYI KIRÁNDUÁSHOZ KAPCSOLÓDÓAN - A Tihanyról szóló feladatlapot Feri bácsi állította össze és vele oldották meg a tanulók közösen. Élmény volt az elmélyítés folyamata is.


   Fotók az Ökotábor 3. napjáról

  • 4. NAP

   EMBER ÉS A TERMÉSZET - Hajnalban már egy kisebb csoporttal napfelkelte-sétára indultunk, melyet horgászattal kötött össze néhány tanulónk, akik erre készülve magukkal hozták a felszerelésen túl a horgászengedélyt is. Balatonszemesen egy közös séta során bizonyosodtunk meg arról, hogy milyen szívesen hozza magához közel a természetet az itt élő ember. Erről tanúskodtak az utcák, a kertek, a közösségi terek. Épülnek a kerékpárutak. Sok a kerékpáros és a sok a sportoló, akik mind-mind a természet szeretetével választják ezen kikapcsolódási formákat.

   ÖKO-SÉTA A PARTRA - Reggel balatoni napkeltét, este naplementét néztünk ezen a napon. Nagy élmény ez az alföldi gyerekeknek. Kattogtak a fényképezőgépek és a telefonok… Közben a kis horgászaink beszámoltak a hajnali horgászat kapcsán az itt élő halfajokról, mely listát Rita néni kiegészített további halakkal, hüllőkkel, növényfajokkal.


   Fotók az Ökotábor 4. napjáról

  • 5. NAP

   LÁTOGATÁS AZ AFRIKA MÚZEUMBAN - Ennyi balatoni ismeretanyag után felüdítő látogatásként éltük meg az Afrika Múzeumot Balatonlellén. Szívesen fotózkodtak a trófeák között tanulóink.

   GYÖNGYFŰZÉS, BŐRBŐL, FÁBÓL DÍSZTÁRGYAK KÉSZÍTÉSE - Karkötők, nyakláncok, kisebb ajándéktárgyak készültek Marika néni vezénylete alatt a kézműves foglalkozáson.


   Fotók az Ökotábor 5. napjáról

Ajánlott oldalak