Pályaorientációs nap

2023.április 20-án pályaorientációs napon vettek részt tanítványaink.

Az 1-2. osztályosok tantermi foglalkozással kezdték a napot, beszélgettek arról, hogy ki milyen foglalkozást szeretne felnőtt korában. Megbeszélték hogy milyen eszközökre van szükség ezekhez a munkákhoz és gyurmából mindenki elkészítette a saját választott szakmájához illőt. Rövid filmet néztek meg különböző szakmákról.Ezután csatlakoztak a többiekhez az udvaron.

Elsőként a mentőszolgálat dolgozói érkeztek hozzánk. Megnézhettük a a jármű belsejét, munkájukról beszéltek. Elmondták azt is, hogyan kerülhet valaki a mentőszolgálathoz dolgozni. Munkájuk során sokszor életeket mentenek.

A Balmazújvárosi Rendőrfőkapitányság szakemberei és kutyái mutatkoztak be ezután. A kutyakiképzés eszközeit, kellékeit fel is próbálhatták a gyerekek. Munka közben láthattuk, hogy mire képesek a rendőrkutyák.

A tűzoltók is veszélyes helyeken dolgoznak, erről mesélt a Balmazújvárosi Önkéntes Tűzoltók munkatársa. Természetesen a tűzoltókocsi részeit, a védőöltözetet is láthattuk.

Végül a honvédség szakemberei tájékoztatták tanulóinkat, a lövészpályát is kipróbálhatta mindenki.

Izgalmas, érdekes, nem mindennapi foglalkozásokkal, hivatásokkal ismerkedtünk ezen a napon.

Hagyományteremtő célzattal mi ezen a napon Veres Pétertől búcsúztunk, hiszen mi pályaválasztással foglalkoztunk szinte az egész évben, és már a célegyenesnél tartunk.

A reggeli biztonsági szabályok megbeszélése után kerékpárral útba eredtünk Balmazújvárosra, Veres Péter szülővárosába. A Veres Péter Művelődési Központhoz tartozó parkban felelevenítettük Veres Péter életét, munkásságát, megismertük a Veres Péter Gimnázium történetét, a Művelődési Központ által kínált lehetőségeket, a mellette található Veres Péter szobor történetét.

A következő állomás a Veres Péter Emlékház volt a Kadarcs utcán. A Semsey kastély üzemeltetője munkatársaival múzeumpedagógiai foglalkozást tartott osztályunknak. Három csoportban, egyszerre három helyszínen tevékenykedtünk. A foglalkozás címe A kenyér útja volt, mely magába foglalta a pásztorok és a női népviselet próbáját, részletes ismertetőt hallgattunk meg mindennapjaikról, Veres Péter munkásságáról szóló előadás megtekintését illetve egy drámapedagógiai foglalkozást is, ahol saját színészi adottságainkat próbálhattuk ki.

A napot egy közös ebéddel zártuk. Végül sikeresen haza tekertünk.