Nemzeti ünnepünk műsora

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk pénteken a Nagyhegyesi Művelődési Házban

1956. a közelmúlt történelme. Még csak néhány évtizede annak, hogy nyíltan beszélhetünk az akkori eseményekről. Nehéz ezt a témát úgy feldolgozni, hogy érthetővé tegyük tanulóink számára. Minden évben komoly kihívás a műsor elkészítése, hiszen a szereplőknek is azonosulni kell a korral és az eseményekkel, és a legkisebbeknek is át kell adni a nemzeti ünnep üzenetét.

Több síkon futottak az események

Röviden: Nagyapa otthon a televízióban nézi az ünnepi adást, amikor unokái érkeznek hozzá. Érdeklődnek a történelemről. Ő előveszi gyermekkori naplóját és saját élményei alapján teszi érthetővé az unokák számára 1956 októberi-novemberi eseményeit. Közben minden amit mesél, megjelenik a színpad másik oldalán, - ő éppen naplót ír gyermekként - megjelennek az események a televízió képernyőjén, és a közönség soraiban.

És valóban! Ha megértjük, hogy a történelem rólunk szól, ha megértjük, hogy köze van családtagjainkhoz, akkor talán nagyobb eséllyel fogadhatjuk be üzenetét hétköznapjainkba.

Két alkalommal adták elő

11 órától az alsó tagozatos tanulóink tekintették meg az ünnepi műsort, Kissné Burzuk Mária intézményvezető asszony ünnepi szavai után a 3. és 4. évfolyamosok a templomunk melletti 56-os kopjafánál tisztelegtek a hősök előtt, mécsest gyújtottak és elhelyezték az emlékezés koszorúit.

16 órától a felsősök tekintették meg a műsort és már községi szinten vártuk a megemlékezni vágyókat. A műsor után Bajusz Istvánné polgármester asszony ünnepi beszédet mondott. A megemlékezés a templomkertben zárult, ahol Balogh Mihály református lelkész szavait követően az ünneplő közönség koszorúzással zárta a megemlékezést.

Nyolcadikos tanulóink műsorát Molnár Enikő tanárnő rendezte. Felkészítő tanárok: Szabó Tünde, Molnár Enikő. Közreműködött Szabó Tünde (énekkar), Kiss Ferenc (gitár), Végh László (hangosítás), Fülöp Roland (hang, videó). A felvételt köszönjük a Balmazújváros Televíziónak!