Budapesti kirándulás

Ebben az évben rendhagyó kirándulást szerveztünk tanulóinknak a gyermeknapra. Június 8-án az egész iskola 1-8. évfolyamig Budapestre utazott egy napos kirándulásra!



Vonattal utaztunk, Hajdúszoboszlóra a szülők vitték át autóval a gyerekeket. A nagyobbak a 6.22-es IC-vel, míg az 1-2-3. osztályosok az egy órával későbbi vonattal indultak el. Két órás kényelmes vonatozás után érkeztünk Budapestre a Nyugati pályaudvarra.

Úti célunk a mai napra a Budai Várnegyed felfedezése volt, amely többek között a világörökség része is. A Várhegyhez villamossal és gyalog jutottunk el. Sétáltunk a budai alsó rakparton, megcsodáltuk a Dunát és az Országházat. A várba a Bécsi-kapun keresztül jutottunk be.

 Elsétáltunk a Magyar Nemzeti Levéltár monumentális épülete előtt, megnéztük a téren álló Hatvany Lajos palotát (Hatvany a Nyugat folyóirat íróinak mecénása volt) és elolvastuk azoknak a híres íróknak az aláírását, akik valamikor megfordultak itt. Aranyozott betűkkel az épület előtti járdán voltak olvashatóak a nevek.



A Kapisztrán téren áll a Hadtörténeti Múzeum, a tér névadójának szobra és a vár legrégebbi templomának a tornya. A Mária- Magdolna templom a 13. században épült, ma már csak a felújított torony és a templom falmaradványai láthatók. A 7. osztályosok felmentek a torony tetejébe és gyönyörű 360’-os budapesti panorámában volt részük. A toronyba egyébként 173 lépcsőfok vezet fel, csigalépcső.






A Tóth Árpád sétányon haladva a Budai-hegyek látványában gyönyörködtünk. Sok híres magyar ember élt a vár házaiban: Tóth Árpád, Móra Ferenc, Erkel Ferenc. A Dísz-téren megnéztük a Honvéd emlékművet, mely az 1848-49-es szabadságharcnak állít emléket. A magyar huszárok 1849. május 21-én foglalták vissza a németektől Buda várát. 



A Karmelita és a Sándor-palota irányában folytattuk tovább utunkat és megérkeztünk a Budavári Palotába, ahol régen a királyaink éltek. IV. Béla király kezdte építeni a várat, de Mátyás korában volt a legszebb. Sajnos a 2. világháború idején jelentős része elpusztult, de a helyreállításoknak, feltárásoknak köszönhetően újra régi fényében láthatjuk. A Hunyadi-udvar dísze a Mátyás –kút, míg az Oroszlános udvarban az Országos Széchenyi Könyvtár és Budapesti Történeti Múzeum található. Ebben az utóbbi épületben csodálhattuk meg a Szent István termet eredeti pompájában.

A Magyar Nemzeti Galéria épületének dunai oldalán a főváros káprázatos panorámájában gyönyörködhettünk!

A délután folyamán eljutottunk még a Mátyás templomba, ahol Mátyás király esküvője, Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ünnepsége is volt. A neogótikus templom nemcsak kívülről, de belül is felemelő látványt nyújtott. Jártunk még a Halászbástyánál, fagyit vettünk és játszottunk a Mátyás királyról elnevezett játszótéren is.

A Nyugati pályaudvarra 17.23-ra kellett visszaérkeznünk. Fáradtan foglaltuk el a helyünket a vonatban, de aztán hazáig egyfolytában beszélgettünk.



Tartalmas napot töltöttünk hazánk fővárosában, sok élményt szereztünk. Köszönjük a Nebuló Alapítvány támogatását!