Segítünk az otthoni tanulásban - 1.

1. rész - FIGYELEM, KONCENTRÁCIÓ

Cikksorozatunk annak apropóján készült, hogy gyakran találkozunk a helyzettel: javítani szeretne a gyermek a tanulmányi eredményén, rászánja az időt a tanulásra, a szülő is segít, a várt eredmény azonban elmarad. A szándék mindenkiben jelen van, valami mégis hiányzik. Ezért az alábbi cikksorozatban segítségül hívunk néhány hasznos tippet, elgondolkodtató tanulmányt, melyek megragadták figyelmünket és hasznosnak találtunk. Bízva abban, hogy ezzel is segíthetünk, megosztjuk.

Forrásmegjelölés:

Az alábbi cikket apró módosításokkal a sikeresvizsga.hu oldalról közöljük.


MIÉRT NEM HATÉKONY A "NA MOST INNEN FEL NEM ÁLLOK ADDIG, AMÍG EZT MEG NEM TANULOM" STRATÉGIA

Kutatások alátámasztják, hogy amikor tanulunk, akkor az anyag elejére és a végére emlékszünk a legjobban, és a középső anyagrész az, ami több ismétlést igényel.
Ha ezt összevetjük azzal, hogy egy hosszú nap után, nem túl frissen - de iszonyú motiváltan! - leülünk tanulni, vajon meddig vagyunk képesek koncentrálni, akkor kijön, hogy sacc/kb. a 3 órás tanulás során az anyag 20-30 % -át tudjuk rendesen elsajátítani.

Mi a megoldás?

Elsősorban az, hogy tanulj rendszeresen, így nem kell egyszerre több anyagot megtanulnod, mert nem maradsz le, és egy röpdolgozatnál vagy felelésnél sem kell izgulnod.
Másodsorban pedig mindig tarts szünetet tanulás közben! Vedd figyelembe a fáradtsági szinted és a feladat nehézségét, és így tarts 20-40 percenként 5-10 perc szünetet.
(Arra azért ügyelj, hogy a szünet ne legyen hosszabb a tanulási időnél! )

A POZITÍV PROGRAMOZÁS

Ha azt mondogatod magadnak tanulás közben, hogy "De utálom ezt a tantárgyat!!!" és hasonlókat..., akkor kevésbé tudsz koncentrálni a feladatodra. Ha elfogadod, hogy azt is meg kell tanulni, és nem csak túl akarsz lenni rajta (!), hanem valóban próbálod az érdeklődésedet ráirányítani, akkor sikeresebb leszel a tanulásban!

TIPP: Kerüld a figyelmedet és gondolataidat blokkoló szavakat és mondatokat, pl.: "Mindig elrontom…!" "Nem tudok fogalmazást írni!" "Nekem nem megy a matek!" "Most nem fog az agyam, mert...!"

A FIGYELEM MŰKÖDÉSE

A figyelem működése a szemhez hasonlítható: azt látjuk legélesebben, ami a fókuszban van, a többi nem igazán éles. Tág látóterünkben bármire fókuszálhatunk, akkor az lesz élesen látható. Minél közelebbről veszünk szemügyre valamit, az a perifériás látás rovására történik, és ahogy egyre messzebbre tekintünk, látóterünk tágul, viszont kisebb élességgel látjuk a tárgyakat. (Pável Magda nyomán)

RELAXÁLJ A KONCENTRÁLÓ KÉPESSÉGED FOKOZÁSA ÉRDEKÉBEN

Ülj egyenesen a széken, hátad simuljon a szék támlájához, térdedet lazán engedd el csípőből, karjaid nyugodjanak a combodon behajlított könyökkel, tenyered, ujjaid lazítsd el.

Engedd, hogy a szemed becsukódjék.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb karod és vállad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal karod és vállad, majd lazíts el teljesen.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb lábad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal lábad, majd lazíts el teljesen.

Figyeld meg az ellazult állapotot, add át magad a pihenésnek legalább 2 percig.

A relaxáció otthoni / egyedüli elvégzéséhez először vedd fel az utasításokat valamilyen hangrögzítővel, vagy kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked.

MI IS AZ A KONCENTRÁCIÓ?

A koncentráció egy bizonyos dologra, feladatra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent. Hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni a tanulásra, az nagyban függ attól, hogy milyen lelki állapotban vagyunk. Amennyiben zaklatottság, idegi feszültség akadályoz meg minket a tanulásban, úgy a relaxálás és az izmok ellazítása, míg ha fáradtság, kedvetlenség, úgy a mozgás, aktivitás segíthet minket, hogy képesek legyünk koncentrálni a feladatunkra.

A KONCENTRÁLÓ KÉPESSÉG FEJLESZTHETŐ!

TIPP: Betűkeresgélés – Vegyél elő egy régi újságot és egy színes kiemelőt, és egy stoppert. Válassz ki egy betűt az ábécéből, és egy bekezdést vagy egy oldalt az újságból. Jelöld meg a kiválasztott betűket, és számold hangosan a találatokat! Mennyit találtál 3 perc alatt? Tudsz ezen az eredményen javítani? Hasonlóképp fejleszt a puzzle kirakós játék és hasonlók.

FIGYELEM ÉS KONCENTRÁCIÓ

A figyelem az a lelki jelenség, amely lehetőséget biztosít a felénk áramló ingerek (hangok, fények, szagok, képek, stb.) szelektálására, az információk felvételére és feldolgozására.

A koncentráció egy bizonyos dologra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent, érzékelésünk, gondolataink, elképzeléseink összeszedett állapotát.

A koncentráció fokozásának az akarat az egyik legbiztosabb támasza. Igazán koncentrálni csak az tud, aki az éppen akkor legfontosabbnak ítélt feladatra tud összpontosítani, azaz el tud szakadni attól, amihez éppen nincs köze a tárgynak!

Bízz magadban! Többre vagy képes, mint hinnéd!

Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk!

Cikksorozatunk 2. része ide kattintva olvasható.

Ajánlott oldalak