Pályaorientációs nap

Immár ez a harmadik tanév, amikor iskolánk tanulóit egy pályaorientációs nap keretében is igyekszünk megismertetni a különböző szakmákkal. Ez a nap jó alkalom arra, hogy ne csak a nyolcadik évfolyamos tanulóink, hanem az alsóbb évfolyamosok is az évek során egyre több szakmát ismerjenek meg, ezzel is folyamatosan kívánjuk segíteni pályaválasztásukat. Fontos, hogy tudják, lássák és tapasztalják, hogy egy szakmának milyen szépségei, ugyanakkor milyen nehézségei is vannak.

Ezen a napon igyekszünk olyan foglalkozásokat, szakmákat megmutatni a gyerekeknek, amelyeket a településünkön vagy a környéken élő emberek végeznek.

Iskolánk legkisebb tanulói ellátogattak „Nagyhegyes kincseinek” műhelyébe, ahol a bútorfestés és stencilezés birodalmába pillanthattak be.

Fontos állomás volt a Tehenészet, ahol láthatták, hogyan, milyen eszközökkel fejnek tehenet. Megnézték, hogy az állatokat hogyan kell gondozni, mivel kell etetni.

Utolsóként a Kefegyárban tettek látogatást. Az ott dolgozók beindították a hatalmas gépeket és működés közben figyelhették meg a gyerekek, hogyan készülnek a különböző formájú és méretű kefék.

Az iskolába visszatérve rajzot készítettek a tanulóin arról a helyszínről, amelyik a legjobban tetszett nekik.

A nap során a 4. és az 5. évfolyam tanulói öt helyszínt kerestek fel. Jártak a helyi COOP áruházban, ahol Malánicsné Tóth Tímea boltvezető kalauzolta őket. Megnézték az áruház osztályait és a raktárt. Kipróbálták a kenyérszeletelést, az árazást, sőt a helyben sült fornettit is megkóstolták. A boltosok elmondták, hogy a vevőkkel kedvesen és udvariasan kell bánni, segíteni őket a vásárlásban, ha ezt igénylik.

Felkeresték a falu határában lévő dísz és gyümölcsfa kereskedést. Itt Tóthné Kovács Judit és Tóth Tibor kertészek beszéltek a munkájukról. Megnézték, hogyan készül a díszfák labdája, ezeket a növényeket így árusítják. Segítettek a szivarfa leveleinek leszedésében. Igazi szenzációval is szolgáltak, bemutatták, hogyan működik a jégeső elhárító rendszer, amely az egész falut lefedi, így megakadályozzák a jelentősebb jégkárokat a településen. A kertészet boltjában dísz- és gyümölcsfákat, cserjéket, és kisebb növényeket árusítanak.

Nagyhegyes Kincseit sokan ismerik a faluban. A látványműhelyben Bucziné Kunkli Judit várta a gyerekeket, itt széket festettek, székhuzatot készítettek. Rácsodálkoztak a polcokon sorakozó ajándékokra, számos újrahasznosított tárgyat is láttak: befőttes üveget, folyékony szappan adagolót, konzerves dobozt. A műhelyben főként a településen termesztett levendulát dolgozzák fel.

Az ékszerkészítésben a lányok vettek részt, Borbély Kata szülő segítségével gyűrűket készítettek. Ez a munka nagy pontosságot, kézügyességet és fantáziát igényel. A fiúk, Lós Tamás bútorasztalos műhelyébe látogattak el, ahol virágkarót fűrészeltek és gyalultak. Megnézték az asztalosmester alkotásait: egy konyhaszekrénysort és egy nagy bejárati ajtót. Megállapították, hogy nagyon fontos a pontosság és a fantázia ebben a munkában.

Katona László szülő a címfestést mutatta be a gyerekeknek. Vetítéssel is készült, láthatták a címfestő munkáját régen és ma. Ma már inkább grafikusnak, dekoratőröknek nevezik ezeket a szakembereket. Az ügyes kéz és a és a fantázia ebben a munkában is elengedhetetlen. A gyerekek saját címtáblát is készítettek, festékszóróval festettek.

A 6. és 7. évfolyam a Debreceni Szakképzési Centrum segítségével valósította meg a pályaorientációs programját. A tanulók érdeklődését felmérve összesen 6 debreceni középiskolában ismerkedtek meg különböző szakmákkal. A lányok elsőként a DSZC Könnyűipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában betekinthettek a fodrász, a kozmetikus és dekoratőr szakmákba, majd a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumában a turisztika, idegenvezetés világába nyerhettek betekintést. Itt egy jó hangulatú online kvíz vetélkedőn is összemérhették tudásukat, tájékozottságukat Magyarországról, nevezetességekről. Az első 3 helyezett jutalomban is részesült.

Mindeközben a fiúk is az inkább hozzájuk közelebb álló szakmákkal ismerkedtek. A DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolában a villanyszerelő, elektronikai műszerész szakmákról kaptak tájékoztatást, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumban megtudták, hogy mivel foglalkozik egy magas-illetve mélyépítő, földmérő, faipari technikus. Kipróbálhattak néhány eszközt, amivel ezek a szakemberek dolgoznak. A DSZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziumban már közösen (lányok és fiúk) mentek, hiszen az itt tanulható szakmák közül a lányoknak is ajánlható a logisztikai-, szállítmányozási ügyintéző szakma, illetve, ha kisebb számban is, de a mechatronikai technikus, a CAD-CAM informatikus szakmában is tanulhatnak lányok. A fiúknak az autószereléssel kapcsolatos szakmák voltak a legérdekesebbek. A tanulók tájékoztatást kaptak arról, mivel foglalkoznak ezek a szakemberek, kiknek ajánlják ezeket a szakmákat, bepillantottak az órákra, ahol pl. a gyerekek programoztak, láthatták, hogyan készül egy alkatrész.

Az elmúlt évek hagyományait követve ebben a tanévben is Nagyhegyesen működő vállalatokat, vállalkozókat látogatott meg mindkét nyolcadik osztály.

A napot Kovács László vállalkozóval indították, aki a Tulipán utcán egy építkezésre hívott meg őket. A helyszínen az egyik középiskola építészetet tanító tanárával együtt elmondták a házépítés menetét, és ennek a folyamatnak egy részét megtekinthették a tanulók két építkezésen is. Külön kiemelték, hogy az építőiparban is munkaerőhiány van, ezért vannak olyan szakok, melyek elvégzése, tanulása kiemelt ösztöndíjjal társul.

Betekinthettek az Idősek Otthonának működésébe is az intézmény vezetője, Szabó Zsuzsanna segítségével. Nagyon részletes és színvonalas előadást hallhattak a szociális és egészségügyi szolgáltatásokról, a szükséges végzettségeket nyújtó tanulási formákról.

Az önkormányzatunk által működtetett seprűkészítő műhelybe is ellátogattak, ahol Ibolya néni és Ica néni mutatták meg, hogy hogyan készítik el seprűket, és ki is próbálhatták a gyerekek a látottakat. Magának a seprűnek az elkészítése nem tűnt bonyolult folyamatnak, de megterhelőnek igen. Megtudták azt is, hogy a seprűkhöz szükséges cirok termesztése is Nagyhegyesen zajlik, és a községen kívül is vannak vásárlói a műhelynek.

Ellátogattak a Nagyhegyesi Állattenyésztő Kft. Baromfitelepére is, ahol Molnár Péter tájékoztatott őket a telep életéről, arról a körforgásról, amely során az egészen pici, naposcsibékből 6 hetes korukra szépen megnőtt, szállításra és fogyasztásra kész csirkék lesznek.

A napot az Ipari telepen működő kutyaeledel gyárral zárták, ahol Czirják Norbert mutatta be a gyár működését. A gyártósoron megtekintették a kész termékek csomagolását, majd az óriási raktárban ámultak a becsomagolt, raklapokon várakozó konzervek mennyiségén.

Tanulságos, élménydús, tartalmas programokban volt részük tanulóinknak. A nap végére eléggé elfáradtak, de reméljük, hogy a gyerekek a Nagyhegyesen lévő munkahelyekkel kapcsolatos ismereteiket bővíteni tudták.

Köszönjük a szülőknek a segítséget, akik bemutatták szakmájukat, hivatásukat!

Köszönjük a Debreceni Szakképzési Centrum segítségét a nap megszervezésében.

GalériaFotók

Bokács Ferencné, Tóth Sándorné, Fülöpné Kiss Katalin, Haranginé Szabó Tünde