Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny Kisiskolásoknak

A verseny két napon (április 11. és 12.) került megrendezésre Hajdúszoboszlón a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskolában.

Április 11-én, hétfőn az 5. és 6. osztályosok mérték össze tudásukat. Minden tanulónak ugyanaz volt a feladat:

  1. Paint: adott utasítások és minta alapján egy várat kellett elkészíteni, majd az elkészült várat tükrözni és forgatni. Jelentősége volt a várat alkotó alakzatok pontos helyének, méretének és színének is.
  2. Word: A dokumentum témája az év fája volt. A szöveget felsorolásszerűen kellett egymás alá írni, majd formázni. Képeket kellett keresni az interneten a Mezei szil fáról, majd azt beilleszteni a dokumentumba. A nehézséget a képek pontos méretének, helyének beállítása jelentett a tanulóknak, hiszen minden egyes milliméternek jelentősége volt a pontozáskor.

Április 12-én, kedden a 7. és 8. osztályosokkal folytattuk.

A 7. osztályosoknak 2 db Word feladatuk volt. Az egyik az év fáit tartalmazó táblázat elkészítése és formázása. A táblázat nyers szövegét minden tanuló megkapta, így az idejüket a formázásra tudták fordítani. A másik Word dokumentum szintén az Év fája nevét viselő mezei szilről szólt. A dokumentumban alkalmazniuk kellett felsorolást, karakter és bekezdés formázást, képek beillesztését és formázását. Sajnos technikai problémák miatt a 7. osztályosok versenyét a szervezőknek fel kellett függeszteni, ezért a munkák értékelésére nem került sor.

A 8. osztályosoknak szintén két feladatot kellett megoldani.

  1. Excel: Egy hőmérsékleti adatokat tartalmazó táblázat elkészítése. A táblázatban sormagasság, oszlopszélesség módosítását, cellaformázást kellett végrehajtaniuk. Majd a táblázatban szereplő adott értékek átlagát, összegét kiszámolniuk függvények használatával, végül az átlag hőmérsékleteket tartalmazó diagramot elkészíteni.
  2. Power Point: Az Év fáit tartalmazó bemutató elkészítése volt a feladat. Minden nyersanyagot megkaptak hozzá a versenyzők, hiszen a lényeg az volt, hogy az adott beállításokat végezzék el a bemutatókon.

A verseny mindkét napja nagyon jó hangulatban telt, a résztvevő gyerekek jól érezték magukat.

Köszönet illeti Fekésháziné Pallai Erikát, aki megszervezte, lebonyolította a versenyt!

Elért helyezéseink

5.- 6. osztály

  • Székelyhidi Sándor és Szabó Ármin 3. helyezett

8. osztály

  • Harangi Péter 1. helyezett
  • Bakk Ádám 3. helyezett

Haranginé Szabó Tünde