Segítünk az otthoni tanulásban - 5.

5. rész - VIZSGA, FELELÉS, DOLGOZAT

Cikksorozatunk többi része ide kattintva olvasható.

Cikksorozatunk annak apropóján készült, hogy gyakran találkozunk a helyzettel: javítani szeretne a gyermek a tanulmányi eredményén, rászánja az időt a tanulásra, a szülő is segít, a várt eredmény azonban elmarad. A szándék mindenkiben jelen van, valami mégis hiányzik. Ezért az alábbi cikksorozatban segítségül hívunk néhány hasznos tippet, elgondolkodtató tanulmányt, melyek megragadták figyelmünket és hasznosnak találtunk. Bízva abban, hogy ezzel is segíthetünk, megosztjuk.

Forrásmegjelölés:

Az alábbi cikket apró módosításokkal a sikeresvizsga.hu oldalról közöljük.


TIPP FELELETVÁLASZTÓS TESZT KITÖLTÉSÉHEZ

  • Olvasd el figyelmesen a kérdést, és értelmezd!
  • Takard le a megadott válaszokat, és úgy próbáld meg felidézni a helyes választ
  • Ha ez a válasz szerepel a választhatók között, akkor jelöld meg
  • Ha a válaszod nem szerepel a válaszok között, akkor menj tovább a következő kérdésre...
  • Ha minden kérdésre válaszoltál, amit biztosan tudsz, akkor térj vissza azokra, melyek kimaradtak, és először a fenti technikával próbálj válaszolni.
  • Ha nem megy, akkor nézd meg a megadott válaszokat, és zárd ki a rosszakat, így növelheted az esélyed!

HIÁBA TANULOK, NEM TUDOK JÓL FELELNI...

Ha úgy érzed, hogy hiába tanulod meg rendesen az anyagot, nem tudsz jelesre felelni, akkor segíthet, ha otthon többször is hangosan felmondod magadnak (vagy másnak) az anyagot, ezzel gyakorlod a felelést, a mondatalkotást - azaz a tanultak rendszerezett felmondását, és könnyebben vissza tudod majd adni, ami a fejedben van.

TANULJ A HIBÁIDBÓL!

A tanulás egyik feltétele, hogy pozitívan állj hozzá, higgy magadban, hidd el, hogy lehetsz hatékony és sikeres.

Gondold át a hibákat, melyeket elkövettél, a rosszul sikerült dolgozatokat, feleleteket! A hibák a tanulási folyamat részei, hasznosak, mert gondolkodásra késztetnek, és fontos szerepük van a tapasztalatszerzésben. Nem sokra mész azzal, ha szorongsz a hibák miatt... Inkább vond le a megfelelő következtetéseket, gondold át, hogy mit lehetett volna másként, jobban csinálni, azaz tanulj belőlük!

TIPPEK A SIKERES DOLGOZATHOZ

Először az összes kérdést olvasd el figyelmesen! (Addig is tudatalattid átszitálja a memóriádat, és felszínre hozza a lényeges információkat.)

Becsüld meg a válaszadáshoz szükséges időt, és ennek alapján oszd be a rendelkezésedre álló időt. Hagyj időt a válaszaid átnézésére, és egy kis tartalékot is.

A sorrend kiválasztásánál és az időbecslésnél vedd figyelembe a pontozást!

Azzal kezdd, amire biztos tudsz válaszolni, de ne vidd túlzásba, ne menjen el az idő a felesleges részletekre. Koncentrálj a lényegre! Így az agyadat rögtön lefoglalod, nem jut idő az idegeskedésre, és az agyad is pozitív állapotba kerül.

TIPPEK A FELELÉSHEZ

A felelés alatt fogalmazz egyszerűen és világosan!

Ha nem kérdezik, akkor ne beszélj arról, amiben nem vagy biztos, vagy nem muszáj megemlíteni!

Gondold végig még a felkészülésnél, hogy a tanult ismereteket milyen példákkal tudod alátámasztani.

Ügyelj a stílusra, megfogalmazásra! Hanglejtésed, mimikád elárulják a gondolataidat!

IZGULOK...

A tanár bejön a terembe, kinyitja a naplót, és iszonyú lassan elkezd lapozgatni... Hu, talán már ellapozott a te nevedtől! De ekkor elkezd visszafele lapozni... Lehet, hogy nem úszod meg a felelést?

Ismered ezt az érzést? Még azoknak a tanulóknak is görcsbe rándul a gyomruk, akik tanultak, mert ez az izgalommal és/vagy félelemmel teli várakozás idegőrlő lehet.

Ahhoz, hogy ilyen szituációban megszabadulj ettől a szorongató érzéstől, fel kell készülnöd a felelésre – de nem csak tanulással, hanem lelkiekben is!

Gondold végig ezt a lapozgatós szituációt otthon akár többször is, és képzeld el, hogy elhangzik a neved. Te felállsz, kimész a táblához és elmondod az anyagot. A tanár kérdez, és te tudsz válaszolni!

Ha tudod az anyagot, elég időt és energiát fektettél a tanulásba, akkor nincs mitől tartanod! Gyakorold a szereplést, és készülj fel lelkileg a felelésre!

Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk!

Cikksorozatunk többi része ide kattintva olvasható.

Ajánlott oldalak