Segítünk az otthoni tanulásban - 2.

2. rész - A TANULÁS KÖRÜLMÉNYEI

Cikksorozatunk 1. része ide kattintva olvasható.

Cikksorozatunk annak apropóján készült, hogy gyakran találkozunk a helyzettel: javítani szeretne a gyermek a tanulmányi eredményén, rászánja az időt a tanulásra, a szülő is segít, a várt eredmény azonban elmarad. A szándék mindenkiben jelen van, valami mégis hiányzik. Ezért az alábbi cikksorozatban segítségül hívunk néhány hasznos tippet, elgondolkodtató tanulmányt, melyek megragadták figyelmünket és hasznosnak találtunk. Bízva abban, hogy ezzel is segíthetünk, megosztjuk.

Forrásmegjelölés:

Az alábbi cikket apró módosításokkal a sikeresvizsga.hu oldalról közöljük.


A CSEND ÉS A KONCENTRÁCIÓ

Te is állítod, hogy tudsz zenehallgatás vagy tévénézés közben tanulni? Biztosan így van, de érdemes lenne kipróbálni azt is, hogy csend van körülötted tanulás közben, és csak a tananyagra figyelsz! Ha legközelebb megnézel egy focimeccset vagy bármilyen sportversenyt, akkor figyeld meg, hogy a "nagy" pillanat előtt mindig csend lesz a stadionban, és még a legelvetemültebb szurkolók is tudják, hogy amikor a kedvenc játékosuk 11-es rúgásra készül, akkor csendben kell lenniük, mert így segíthetnek neki a koncentrálásban…

Minél kevesebb a zavaró tényező, annál könnyebb a figyelmed a tananyagra összpontosítani.

SZOKÁSOK SZEREPE A TANULÁSBAN, A VÁLTOZTATÁS FELTÉTELEI

Amennyiben elégedetlen vagy a tanulmányi eredményeddel, valószínűleg változtatnod kell egy-két dolgot a tanulással kapcsolatban. Fontos, hogy olyan szokásokat vegyél fel, melyek segítségedre vannak a tanulásban. Azonban új szokásokat csak akkor tudsz kialakítani, ha tudod, hogy mit, hogyan és miért tegyél.

A változáshoz:

 • tudnod kell, hogy MIT tegyél, így leszel képes tudatosan cselekedni,
 • tudnod kell, hogy HOGYAN tedd, azaz rendelkeznek kell a megfelelő eszközökkel,tanulás módszerekkel, készségekkel, és végül, de nem utolsó sorban
 • tudod kell, hogy MIÉRT, azaz hogy miért tanulsz, miért változtatsz, így motivált leszel, ami nagyban megkönnyíti a munkádat.

ELKERÜLŐ HADMŰVELETEK A TANULÁSBAN

Te hogyan éred el, hogy le tudd beszélni magad a tanulásról?

 • Mindig találok magamnak valamilyen halaszthatatlan feladatot.
 • Csak ezt az egy filmet/műsort/oldalt/játékot nézem meg/hallgatom meg/olvasom el/játszom le, és utána tuti, hogy nekiállok tanulni.
 • Eszembe jut, hogy valaki megkért, vásároljak be (segítsek neki, hívjam fel, tegyek meg neki valamit stb.)(Ide tartozik a kutya is, akit ki kell vinnem sétálni.).
 • Kinyitom a könyvem, megpróbálok tanulni, de mindig más jut az eszembe, gondolataim elkalandoznak, és ennek nem tudok gátat szabni.
 • Ahányszor leülök tanulni, mindig rájövök, hogy éhes vagyok, szomjas vagyok...
 • Csak akkor tudok tanulni, ha valaki segít nekem – ezért addig nem is kezdem el a tanulást, amíg nem találok valakit, aki ráér segíteni.
 • Én olyan ügyetlen vagyok, és olyan szerencsétlen, és olyan …, és úgyse fog sikerülni… – nem is érdemes tanulnom.
 • Már akkora a lemaradásom, hogy teljesen felesleges hozzákezdenem a tanuláshoz.
 • Nem találom mi a feladat – előbb fel kell hívnom valakit... Nem tudom elérni, ezért nincs értelme elkezdeni tanulni.
 • Nem fog a tollam (nincs hegyes ceruzám, radírom, stb.), újat kell keresnem.
 • Rossz a kedvem, fáradtnak érzem magam – majd holnap tanulok.

Szóval, ezeket már ismerjük, ezeket nem ér felhozni mentségként! Újakon meg nincs sok értelme törni a fejed! :-)

TE HOGYAN TANULSZ? FOTELBAN ELTERÜLVE, FEKVE VAGY SÉTÁLVA?

Ha valamilyen kedélyállapot külső jegyeit magunkra öltjük, akkor előbb-utóbb jelentkezik hozzá a hangulat is!

Próbáld ki! Ülj be a fotelba, szorítsd össze a fogad, emeld fel a vállaidat, és erőltess dühös kifejezést az arcodra. Maradj így legalább 2 percig. Milyen érzések, gondolatok kavarognak a fejedben? Eszedbe jutott már, hogy kire haragszol?

Most engedd le a vállaidat, emeld meg az állad, és mosolyogj! Maradj így legalább 2 percig. Milyen érzések, gondolatok kavarognak a fejedben? Ugye jobb kedved lett?

Remélem te is megtapasztaltad, hogy működik! Gondolataid egy idő után igazodnak a testhelyzetedhez. Tehát ha fekszel, vagy kényelmesen elterülsz egy fotelban, akkor hamarosan elálmosodsz, vagy valami kellemes élmény jut az eszedbe, ami nehezíti a tanulásra való koncentrálást!

Az íróasztalnál ülve kevesebb energiát kell arra fordítanod, hogy megregulázd a gondolataidat, ez lehet az első lépés a hatékony tanulás felé vezető úton!

REND A LELKE MINDENNEK...

Amikor leülsz tanulni, ajánlatos rendet tenni magad körül, mert:

 • a rendetlenség elégedetlenséget, nyugtalanságot, nyomasztó érzést, feszültséget gerjeszt, és állandóan figyelmeztet ezernyi más dologra, teendőre.
 • ha még csábító szórakozásokra is emlékeztet, végképp elvonja figyelmedet a tanulástól
 • Azt is tedd félre, ami nem az éppen elvégzendő feladathoz kell!
 • Bízz magadban! Többre vagy képes, mint hinnéd!

  Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk!

  Cikksorozatunk 1. része ide kattintva olvasható.

Ajánlott oldalak