Pénz 7 - Pénzügyi és gazdálkodási témahét

1. nap

Iskolánk első alkalommal csatlakozott a pénzügyi tudatosságról szóló tematikus hét, az un. „Pénz 7” rendezvénysorozat programjához. Az idei tanévben ebben a programban a 4. a osztállyal vettünk részt február 25-26-27-én. A nyitónapon csoportokat szerveztünk és menetleveleket készítettünk a héten lezajló foglalkozások értékeléséhez illetve a versenyfeladatok pontozásához. A kapott pontokat minden foglalkozási nap végén forintértékekre válthatták be a gyerekek.

„A tücsök és a hangya” c. mese rajzos-játékos feldolgozásával indítottuk a hetet. A mese történetéhez kapcsolódó érdekes és játékos fejtörő feladatokat oldhattak meg a gyerekek. Szólásmondásokkal, szójátékokkal színesítve jártuk körbe a pénz és a szorgalmas munka illetve a takarékosság témáját.

GalériaAz első nap képei


2. nap

A hét 2. napján PowerPoint bemutatót láthatott az osztály a pénz kialakulásának történetével, szerepével és a különböző kultúrákban való fejlődésével kapcsolatban. Közösen beszélgettünk a pénz eredetéről és a takarékosság különböző formáiról és annak fontosságáról. Sokféle ma forgalomban lévő külföldi valutát ismerhettek meg a gyerekek és szó esett az euró bevezetésének jelentőségéről is. Ma is számos izgalmas rejtvény és feladat megoldása során mérhették össze tudásukat a csoportok és versenghettek a napi pontokért.

GalériaA második nap képei


3. nap

A 3. napon pénzügyi szakember segítségét is kértük, meghívott vendégünk a helyi Takarékszövetkezet részéről Ruzsányi-Rásó Edit tartott előadást és mutatott be egy-két pénzügyi életben használt eszközt. A nap izgalmas részeként a gyerekek maguk is kipróbálhatták a pénzszámoló és a pénz valódiságát vizsgáló gépeket.
A foglalkozások zárásaként értékeltük és jutalmaztuk a csoportok munkáját és az iskola aulájában elhelyezett régi, forgalomból kivont papír és fémpénz illetve még ma is forgalomban lévő külföldi valutákból összeállított mini kiállítás létrejöttét segítő tanulókat. Összesítettük a menetleveleket, összegeztük a héttel kapcsolatos élményeinket, észrevételeinket. Mindenki jól érezte magát a foglalkozásokon és örültek a jutalmaknak.

Szabóné Szathmári Éva

GalériaA harmadik nap képei