Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

Ma délután a 2. Filharmóniai bérletes előadáson vettünk részt. Műsoron: Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, a Kodály Filharmónikusok előadásában.

Ez a mű az orosz zeneszerző legismertebb zongoraciklusa, melyet barátja, Viktor Hartmann emlékkiállításának ihletésére írt 1874-ben. Ismert zenekari művé Maurice Ravel dolgozta át. 11 kép, 11 tétel.

Kiváló „tárlatvezetőnk” volt, aki minden tétel előtt megismertette velünk a képet.

A sétatéma (Promenád) elhangzása után, megjelent A gnóm, a torz alak, jártunk Az ódon várkastélyban, megcsodáltuk A Tuileriák kertjét és hallottuk az ott veszekedő gyermekeket, elhaladt előttünk az ökrökkel vontatott, nagy kerekű lengyel szekér, a Bydlo, Csibék táncoltak a tojáshéjban, hallottuk Samuel Goldberg és Schmule vitáját, A limoges-i piac nyüzsgését, a portékáikat fennhangon kínáló kofákat, rettegtünk a párizsi Katakombákban,ahol 6 millió halott csontját és koponyáját rakták szét. Meghallgattuk a Holtakkal a holtak nyelvén komor tételét,
megismertük az orosz népmesék boszorkányát, Baba-Jagát.

Az utolsó kép / tétel elhangzása előtt útravalót kaptunk: „ A zene hallgatása közben engedjétek szabadjára a képzeleteteket, mert annak semmi nem szab határt! ’’

A kijevi nagykapu, melyet Hartmann tervezett, sosem épült fel…, de mi ma délután a kiváló zenekar előadásának köszönhetően láttuk a fenséges építményt…ki-ki képzelete szerint…!