Madárgyűrűzés a természetvédelmi őrjáraton

A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív. (Maurice Maeterlinck)

A Szakmai Hét keretében Természetvédelmi őrjáraton jártak tanulóink. Felfedezték, hogy nem is kell távoli vidékekre utaznunk ahhoz, hogy a természet közelségét, rejtett kincseit felfedezzük. Ritka és nagyon értékes madarak élnek körülöttünk. Elég csak nyitott szemmel és füllel járnunk. Például a Kiserdei Szabadidőparkunkban.

Április 15-én, szerda délután a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa Szilágyi Attila látogatott el hozzánk és egy szakmai bemutatót tartott. Tanulóink szemtanúi és részesei lehettek egy valódi madárgyűrűzésnek.Röpke óra alatt egy csilpcsalp füzikét, egy barátposzátát és egy széncinegét fogott a madarászháló. A nemzeti park szakemberei e madarak bemutatása mellett a madárgyűrűzés történetéről, jelentőségéről és értelmezéséről beszélt a lelkes gyermekeknek.

Sokukban megfogalmazódott: Jó volna többször is hasonló programokon részt venni, jó volna jobban megismerni természeti értékeinket, jó volna értő szemmel járni-kelni...

Fotók a madárgyűrűzéses délutánról