Hétpróbásaink Bodonyban táboroztak

Az alábbi beszámolót Bíró Zsanett készítette a Hajdúháti Hétmérföldes Értékteremtő és Értékmegtartó Program keretében. Köszönjük!

Az Hajdúháti Hétmérföldes értékmegtartó és értékteremtő projekt teljessége érdekében az általános iskolás korosztály is bevonásra került. Érdekes feladatok teljesítésével egy jutalomkirándulást nyerhettek el. Készíteniük kellett egy fotót vagy rajzolni egy képet; „Miért szeretem Nagyhegyest” címmel, Power Point bemutató készítésével megismerkedtek a község természetes erőforrásaival (nap, víz, szél), illetve egy beszámoló keretein belül a Rickl-kúria történetébe nyertek betekintést.

A fiatalok empátiáját, környezettudatosságát fejlesztette, hogy részt vettek egy önkéntes programban is; például szemétszedésben. Továbbá, régi, családi körökből összegyűjtött tárgyakkal eleveníthették meg a múlt egy kicsiny darabját, akár egy hétköznapokon használt tárgy, vagy egy mesterséghez kapcsolódó eszköz formájában.

A modulok közötti gördülékeny együttműködést példázza, hogy a versenyfeladatok között szerepelt az I. Kráter Kupán, a futóversenyen történő részvétel, ahol a gyerekek, versenyezhettek, vagy segítői feladatokat láttak el, az esemény teljessége érdekében.

A feladatok teljesítése után, a résztvevők pontokat kaptak, amely alapján kerültek kiválasztásra azok a szerencsések, akik elutazhattak a Mátrába. A verseny célja, nem csupán ez volt. A község és a lakosok között csak akkor alakítható ki egy szoros kapcsolat, ha a múlt, a történelem momentumai ismertté válnak. Célkitűzésként szerepelt a szemléletformálás, a fenntartható környezet fontosságára való nevelés, továbbá az egészséges életmódra való törekvés hangsúlyozása.

A kirándulás lebonyolítására augusztus 4 és 9 között került sor, 18 gyermekkel. A jó hangulatú utazást követően, festői látványban lehetett részünk, amikor megérkeztünk a csodás Bodonyba. Szállásként, egy parasztházból átalakított tábor szolgált, melyhez számos szabadtéri játékkal felszerelt kert tartozott. A táborunk mögött vadvirágos rét nyúlt el, melyet sejtelmes fasor és szarvasok dagonyázójaként szolgáló lassú patak zárt le.

Megérkezésünkkor, a tábor tulajdonosa Dr. Kovács Gábor üdvözölt minket, illetve a fia, aki a táborvezetőnk volt. A szobák elfoglalása után látogatást tettünk Fejes László Múlt és jelen múzeumába, ahol Laci bácsi víg kedélyűen bemutatta hatalmas gyűjteményének egy aprócska kis darabkáját, minden tárgyhoz egy-egy történetet felidézve.

A második napot Papp Szilárdnál kezdtük, aki nagyvad preparátorként dolgozik. A készítési folyamat mellett, megtekinthettük a változatos elkészített műveit is, a vaddisznótól a krokodilig.

Egy hosszabb, kényelmes sétával, a községet átszelve eljutottunk a Bodonyi horgásztóhoz. Megpihenve kicsit, és csodás látvánnyal gazdagodva tértünk vissza. Délután Les Norbert és Les Bernadett fazekasok vártak minket. Bemutatták, hogyan is készül egy kerámia tényár, illetve a lelkesebbek angyalkát készíthettek agyagból.

Másnap, Szűcsi községbe utaztunk, hogy részt vegyünk egy workshoppon, azzal a faluval karöltve, amely szintén ezen pályázat nyertesei közé tartozik. Továbbá, a helyiek elkalauzoltak minket a lakhelyükön keresztül, fel a legmagasabb pontig. Az óvodában a gyerekeknek ízletes, környékbeli görögdinnyét szolgáltak fel frissítőül. Szűcsi után a gyöngyösi állatkertbe érkeztünk; kis- és nagytestű állatok, hüllők kápráztatták el a közönséget, illetve lehetőség volt az etetésre, valamint a nyulak és az oroszlánok simogatására is.

A negyedik nap igazán mozgalmasan telt. Délelőtt, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet szövőházában került az idő eltöltésre. Pannika néni vezetett végig minket a szövetek között, majd a szövő teremben mindenki kipróbálhatta, milyen is kézzel szőni. A parádi kocsi múzeumba tett kitérő után, csodálatos túraútvonal vezetett az Ilona-vízeséshez. A vízeséshez és a visszavezető út összesen 13,5 km-t tett ki, mely után kellemes fáradtság lett úrrá a bátor kis túrázókon.

A hét zárásaként, a pénteki napon, a Mátraderecskei strandon pihenhették ki a kirándulók a túra fáradalmait.

A hazautazás napján, szombaton a kirándulás méltó befejezéseként, a Siroki várat tekinthettük meg.

Véleményem szerint egy emlékezetes utazásban vettek részt a fiatalok, illetve a munkájuk gyümölcse felért a várttal. Kedves, barátságos csoport alakult ki, melyet a programok, a közös esti éneklések és a tábortűz még inkább összekovácsolt.

Összegezve, sikeresnek vélem a jutalomkirándulást, a szórakozás mellett a szabadidő kvalitatív eltöltésével, tanulási, hagyományőrző és készségfejlesztő folyamatokkal egy eredményes hetet zárhattunk.

Galéria

További fotók az alábbi linken érhetők el. Bodonyi fotóbeszámoló.

Bíró Zsanett fotói .