Fogorvosunk tapasztalatai, tanácsai

Dr. Szopkó Tímeát, fogorvosunkat a szűrővizsgálatok tapasztalatairól kérdeztük. Nagyon hasznos információkkal látott el bennünket, melyet ezúton is köszönünk. Tapasztalatait pedig közzétesszük, hiszen okulásunkra szolgálhat.

Néhány gondolat a fogászati szűrővizsgálattal kapcsolatban!

A korábbi évekhez hasonlóan, idén szeptemberben is elvégeztük az általános iskolai tanulók fogászati szűrővizsgálatát.

Sajnos még mindig nagyon sok szuvas foggal találkozunk.

Az alsósoknál

a tejfogak nagyon rossz állapotban vannak. Találkoztunk nem egy olyan gyerekkel, akinek egyetlen egy ép tejfoga sem volt. Pedig egy kis odafigyeléssel jelentős javulást lehetne elérni.

Fordítsunk nagyobb figyelmet a táplálkozásra és a helyes fogápolásra!

A táplálék összetétele szempontjából a cukornak van a legkárosabb hatása. Legártalmasabb az étkezések közötti nassolás, különösen a tapadó cukorkák, nyalókák kerülendők.

A fogorvosok által ajánlott napi kétszeri, az étkezések utáni fogmosás már javít a száj egészségi állapotán.

Már az első tejfog áttörésekor meg kell kezdeni a szájápolást átnedvesített gézzel vagy speciális újra húzható szilikon fogkefével.

Később a gyermek életkorának megfelelő fogkefével játékosan rá kell venni a fogkefe használatára. A gyermek életkorának megfelelő fogkrémet akkor kezdjünk el használni, ha már tud öblíteni.

A felsősöknél

szintén jelentős arányban fordulnak elő szuvas fogak, de náluk már a tömések száma is jelentős. Ebben a korosztályban az egyik fő probléma a fogak torlódása, a fogazat helyzeti rendellenessége, mely fogszabályozó készülékek alkalmazását teszi szükségessé. Ezekre a készülékekre a gyermek 18 éves koráig van támogatás, ami azt jelenti, hogy az orvosi munkadíja térítésmentes, de a készülék fogtechnikai díját fizetni kell.

Sajnos nagyon sok család számára ez jelentős anyagi terhet jelent, de amennyiben mód és lehetőség van rá, mindenképp szükséges lenne elvégeztetni ezeket a kezeléseket. Kezeletlen esetben nagyobb számban fordul elő fogszuvasodás, fogínygyulladás, állkapocs ízületi gyulladás, az ajkak krónikus gyulladása. A csúnya fogak pszichés hatásokat is okozhatnak. Ez gátlásosságban, visszahúzódottságban nyilvánulhat meg. A megelőzésben fontos szerepe van a rágásnak. A rágás izommunka, mely befolyásolja az állcsontok és azok mélyén elhelyezkedő fogcsírák fejlődését.

Azoknak a gyerekeknek valamilyen kezelés szükséges, az iskola segítségével értesítést küldünk, de minden érdeklődő szülőt szívesen tájékoztatunk a rendelőben is.

Különösen az első és második osztályos szülők figyelmét szeretném felhívni a barázdazárás lehetőségére. Ez a hatos fogak rágófelszínének fúrás nélküli lezárását jelenti. Így nem szuvasodnak olyan hamar, különösen ha sok rossz tejfog van a környezetükben.

Úgy gondolom, hogy a közelgő őszi szünet – de valamennyi szünet — jó lehetőséget biztosít a szükségessé vált beavatkozások elvégzésére. Így nincs hiányzás az iskolából, szakkörökről, edzésekről ás a kezelések elvégezhetőek a délelőtti órákban, amikor a gyermek kipihentebb és magasabb a tűrőképessége is.

Köszönöm az általános iskola és a szülők együttműködését.

Dr. Szopkó Tímea