Veres Péter Irodalmi Vetélkedő

Ebben a tanévben 2019. április 17-én, 12. alkalommal tartottuk meg a Veres Péter Irodalmi Vetélkedőt. A rendezvény, az iskolánkban megrendezett Szakmai hét záróprogramja volt.

A versenyen Hajdúszoboszló iskolái: a Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Bárdos Lajos Általános Iskola a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola és a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola 5-6. osztályosai mérték össze tudásukat, olvasottságukat.

A zsűri elnökének Kapornai Juditot, Berettyóújfalu Tankerületi Központ Igazgatóját kértük fel, aki nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat és megtisztelt bennünket jelenlétével. A zsűri tagjai között üdvözölhettük Szilágy Attilát, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrét, Juhász Ilonát, a hajdúszoboszlói Városi Könyvtár nyugalmazott vezetőjét és Németi Sándornét a nagyhegyesi Rickl Antal Vilmos Könyvtár vezetőjét.

A verseny célja az olvasóvá nevelés. Ebben az évben Kertész Erzsi és Berg Judit A négy madár titka című könyvet olvasták el a tanulók.

A versenyzők és a vendégek üdvözlése után Szilágyi Attila madárszakértő a verebekről tartott egy érdekes, ráhangoló előadást, hiszen a történetben is fontos szerepet kapnak ezek a „szürkeruhás kis jószágok.”

A feladatok között volt keresztrejtvény, nyomozós totó, ki mondta kinek, villámkérdés, madaras anagrammák és képek, apróhirdetés, egérrágta szöveg és igaz-hamis állítások.

Dicséret jár valamennyi versenyzőnek, mert hibátlanul vagy kevés hibával oldották meg a feladatokat!

Az eredményhirdetés előtt még egy terepgyakorlatra is sor került a Kiserdei Szabadidőparkban, ahol madárgyűrűzésről és a munkájáról beszélt a gyerekeknek az ornitológus.

Nagy izgalommal várták a gyerekek a verseny eredményhirdetését. A legjobban a következő csapatok teljesítettek:

  • 1. helyezett: Szabó Boglárka, Szarvas Léna /Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló /Felkészítő pedagógus: Arany-Dóró Kitti
  • 2. helyezett: Tar Boglárka, Budai Csenge, Balaskó Noémi/Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló /Felkészítő pedagógus: Arany-Dóró Kitti
  • 3. helyezett: Galgóczi Boglárka, Csala Zsombor, Turi Melinda / Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola/ Felkészítő pedagógus: Tóthné Szántó Gabriella

Gratulálunk a győzteseknek és valamennyi versenyzőnek, hiszen itt mindenki nyert! Köszönjük Nagyhegyes Község Önkormányzatának támogatását!

Tóth Sándorné pedagógus és Németi Sándorné könyvtáros, a verseny szervezői

GalériaFotók

Könyvajánló

/Forrás: Pagony webbolt/

A két népszerű szerző első közös kalandregénye.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR?

És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

"Galamb mutatja az utat,

Sas őrzi a fészket.

A titok fölött holló köröz,

A veréb nem közönséges madár."

Jó olvasást!