Tavasz van! Irány a természet! Irány Hármashegyalja!

Rendhagyó módon emlékeztünk idén a Föld Napjáról. Az alsós osztályokkal Debrecenbe, majd a Zsuzsi vonattal Hármashegyaljára kirándultunk.

A Zsuzsi, vagy ahogyan sokan nevezik az „idős hölgy” 1882-ben épült, hazánk legrégebbi kisvasútja. Júliusban ünneplik majd a 135. születésnapját! 50 perc alatt teszi meg a 17 km-es utat, s viszi az utasait az évszázadok alatt kialakult, természet formálta varázslatos világba.

Hármashegyalja elnevezésének a magyarázata, hogy a szél alakította homokbuckák olyan magasak, hogy hegynek titulálták őket az itt élő emberek.

Április 20-án, egy verőfényes tavaszi napon izgatottan ültünk fel a buszokra, majd a Faraktár utcai végállomáson a Zsuzsi vonatra. A koros jármű lassan haladt, de közben volt időnk felfedezni az erdőben élő állatokat. Láttunk fácánpárt, nyulat és őzikéket is! Hármashegyalján tízóraiztunk, majd osztályonként indultunk a Kalandisztikus túrára! Először is egy rövid versikét írtunk a Zsuzsiról, megadott szavak felhasználásával. Mivel volt időnk, a 4.osztályosok meg is zenésítették!

  1. állomás: Madarak kirakása, megnevezése, kérdések a madarakról
  2. állomás: Megérkeztünk a gombák erdejébe! Gombák elnevezése, ehető és mérgező gombák
  3. állomás: Erdei állatok, az állatok családtagjainak megnevezése
  4. állomás: Hiányos mondatok kiegészítése a tasakban található szavakkal és számokkal
  5. állomás: Elrejtett üvegek megkeresése, a bennük lévő termések megnevezése
  6. állomás: Madaras tábla, madarak élőhelye

Izgalmas, érdekes feladatokat oldottunk meg, s közben az erdőben a kijelölt útvonalon homokos talajon haladtunk. Hallgattuk a madarak énekét, gyönyörködtünk a levelet bontó tavaszi fákban, arcunkat sütötte a nap és cirógatta a kellemes tavaszi szellő.
A Kalandtúra után a Körszín pihenőközpontban játszottunk: labdáztunk, fociztunk, tollaslabdáztunk. Sokan terítettek le plédeket és azon heverésztek, beszélgettek.

A Természet Háza munkatársai oklevéllel és emléklappal jutalmazták az osztályokat a kalandtúrán nyújtott teljesítményért. Búcsúztunk, majd a Zsuzsival Debrecenbe vonatoztunk, onnan pedig irány haza. Idehaza volt mit mesélni! Javasoljuk a családoknak is, hogy kiránduljanak erre a közeli, nyugalmat árasztó helyre!

Legközelebbi programok:

  • Április 28. Kisvasúti nap és a Föld napja
  • Május 1. Majális

Tóth Sándorné