Szilvaünnep - rajzverseny eredmények, beszámoló

Az alábbiakban két írást is közlünk a szeptember 12-i Szilvaünnepről. A rajzverseny eredményeit és egy beszámolót az eseményről. Mindkét cikket változtatás nélkül közöljük. Az írások a Hajdúháti Hétmérföldes Egyesület hivatalos Facebook profiljáról származnak. - Szeretettel gratulálunk a rendezvény szervezőinek és a rajzverseny minden alkotójának!

Rajzolj szilvát! - nyerj szilvalekvárt!

A Szilvaünnep Rajzpályázatának nyertes alkotásai és a kis művészek

1-2. osztályos korosztály:

  • I. helyezett: Fehér Alexandra
  • II. helyezett: Boros Csenge
  • III. helyezett: Kovács Dorka
  • Különdíjas: Fülöp Eszter

3-4. osztályos korosztály:

  • I. helyezett: Kobialka Orsolya
  • II. helyezett: Molnár Lívia
  • III. helyezett: Haász-Brandt Noémi
  • Különdíjas: Baradács Martin

5-6. osztályos korosztály:

  • I. helyezett: Kun Martin
  • II. helyezett: Oláh Levente
  • III. helyezett: Kobialka Tímea
  • Különdíjas: Dobi Beatrix

7-8. osztályos korosztály:

  • I. helyezett: Andrási Kitti
  • II. helyezett:Farkas Veronika
  • III. helyezett: Kádár Fanni
  • Különdíjas: Fazekas Dóra

A zsűri munkája nem volt könnyű, összesen 135 pályamunkát értékeltek. A zsűri tagjai voltak: Németi Sándorné, Lászlóné Kiss Tünde, Dr. Antal Zsuzsanna.

A nyertes alkotók a Nagyhegyesi Hagyományőrző Csoport által a Szilvaünnepen készített szilvalekvárt kaptak elismerésül. A különdíjasok ajándéka kerámia hűtőmágnes volt, a Nagyhegyesi Kerámia műhely felajánlásából.

Köszönjük a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola pedagógusai, különösen Fülöp Roland és Agárdi Lajos szervezőmunkáját, a zsűri értékelését, továbbá köszönjük a felajánlott nyereményeket.

Köszönjük az alkotók munkáját is, a helyezetteknek és különdíjasoknak pedig szívből gratulálunk!

Fotók az alkotásokról a lap alján találhatók!

Hagyományteremtő Szilvaünnep Nagyhegyesen

Az elsőként megrendezett nagyhegyesi Szilvaünnep nagy sikert aratott a rendezvényre kilátogatók körében. A Nagyhegyesi Hagyományőrző Csoport örömmel látott vendégül mindenkit, reggelire hidegtálakkal készültek, majd finom slambuc, hamis gulyás, pásztortarhonya főtt a bográcsokban. A nap során rengeteg szilvalekváros fánk fogyott, és a nagyhegyesi házi szörpök is sok elismerést kaptak a látogatóktól.

A Szilvaünnepet Nagyhegyes Község Önkormányzata nevében Dr. Kovács Gergely jegyző úr nyitotta meg. A reggeli teríték felett asztali áldást mondtak Kocsis Gábor r.k. plébános, Kapcsai Viktor g.k. parókus és Balogh Mihály református lelkipásztor.

A nap folyamán a meghívott kézművesek nem csupán portékáikat mutatták be, hanem mesterségük fortélyait is. A kosárfonó, a népijáték-készítők, a keramikus, a gravírozó-fafaragó és a csipkeverő munkáit sok érdeklődő csodálta meg.

A fellépők műsorait is nagy érdeklődés övezte. Humoros verssel, derűs énekkel szórakoztatták a közönséget a nagyhegyesi Idősek Háza lakói, akik a rendezvényre dekorációkat is készítettek. Műsort adott a Nagyhegyesi Hagyományőrző Énekkar és Citerazenekar. Íjászbemutatót tartott a Nagyhegyesi Íjász Kör, ami után sorban álltak az érdeklődők, hogy az íjászkodásba is belekóstolhassanak. Néptáncbemutatót tartott a balmazújvárosi 48-as Olvasó Népkör tánccsoportja és a Hímes Néptáncegyüttes, vezényletükkel a hangulatos nap táncházzal zárult, ahol a Szilvaünnep apraja-nagyja együtt táncolt a néptáncos fiatalokkal.

Nagy sikert aratott a kistraktoros falunézés is. A falu kistraktorának gyakorlott vezetője és a nagyhegyesi Ifi Klub tagjainak idegenvezetése olyan hangulatossá tették a traktorjáratot, hogy arra már elővételben fogytak a helyek, a gyerekek sorban iratkoztak fel, hogy le ne maradjanak.

Rendkívül vidám programja volt a napnak a gyerekeknek rendezett hagyományőrző verseny, ahol a kötélhúzásban, talicskázásban még a balmazújvárosi néptáncos fiúk is összemérték ügyességüket és gyorsaságukat.

A nagyhegyesi Tájház udvarán a Hajdúháti Hétmérföldes Egyesület Kertbarát köre szilvafát ültetett azzal a reménnyel, hogy néhány év múlva már az arról szedett szilva is főhet az üstökben Nagyhegyesen. Az ünnepélyes faültetés során az érdeklődők a „Hull a szilva a fáról” kezdetű dalt együtt énekelték a hagyományőrzőkkel.

A gyerekek a kézműves foglalkoztatóban is egész nap szorgoskodtak. Origamit készítettek, rajzoltak, színeztek, festettek, és közösen elkészítették a Szilvaünnep festményét, saját kezük nyomát ott hagyva a képen. A remekmű a Szilvaünnep Rajzpályázatának nyertes alkotásaival együtt a nagyhegyesi Községi Könyvtárban, a rendezvényt követő két hétben kiállítása kerül.

Színesítette a Szilvaünnepet a szilvás sütemények versenye is, ahol összesen hat süteményből választotta ki Nagyhegyes legjobb szilvás süteményét és a további nyerteseket a zsűri.

Száz szónak is egy a vége: aki ott volt, jól érezte magát. Sajnálhatja, aki nem tudott eljönni! A következő nagyhegyesi Szilvaünnepen várunk mindenkit sok szeretettel. Akkor bizonyára még a 150 kg-nál is több szilva fog főni, mert amint az a mellékelt képen is jól látható, a lekvár az utolsó cseppig még melegében elfogyott.

Köszönjük azoknak a támogatóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rendezvény megvalósulhatott, hiszen a nagyhegyesi Szilvaünnep teljes egészében közösségi összefogásból született és zajlott, legyen szó akár anyagi támogatásról, akár tárgyi felajánlásról, elkötelezett munkáról, dekorációk készítéséről, szervezőmunkáról, rendezvényfotózásról, fellépés vállalásáról vagy kézműves bemutatóról.

Az idei év sikereinek birtokában, a tapasztalatokkal felvértezve készülünk a következő Szilvaünnepre, szeretettel várjuk mindannyiukat Nagyhegyesre!

A rajzverseny díjazott alkotásai

Andrási Kitti, I. helyezett
Baradács Martin, Különdíjas
Boros Csenge, II. helyezett
Dobi Beatrix, Különdíjas
Farkas Veronika, II. helyezett
Fazekas Dóra, Különdíjas
Fehér Alexandra, I. helyezett
Fülöp Eszter, Különdíjas
Haász-Brandt Noémi, III. helyezett
Kádár Fanni, III. helyezett
Kobialka Orsolya, I. helyezett
Kobialka Tímea, III. helyezett

Kovács Dorka, III. helyezett
Molnár Lívia, II. helyezett
Oláh Levente, II. helyezett
Szülői alkotás, Köszönjük!