Riportok a Digitális témahéten

Szülőföldünk, Magyarország

A Digitális Témahét pénteki napján újabb két projekt mutatkozott be. A Hortobágyi Nemzeti Parkot és szomszédos településünket, Balmazújvárost ismerhettük meg.

A keddi projektek kapcsán a részletekről már írtunk. Most csak röviden: A témahetünk célja, hogy a hétköznapokon is használt digitális eszközeinket (pl. okostelefon, laptop) bevonjuk a tanulásba. Telefonjaik hangrögzítő alkalmazása segítségével készítettek riportot, azzal fényképeztek a gyerekek. A már korábban megismert Power Point programmal a hanganyagot fotókkal egészítették ki, így segítve a könnyebb befogadást, értelmezést. Ezeket a produktumokat mutatták be társaiknak kedden és pénteken a csoportok. Ezután közös beszélgetésen beszámoltak élményeikről, izgalmaikról.



Akik Balmazújvároson voltak, elmondták, hogy a riport előtt nagyon izgultak, hiszen Dr. Veres Margittal, Balmazújváros polgármesterével most találkoztak először. Nagy megtiszteltetésként érte őket az, hogy a díszteremben készíthették a riportot, jól esett nekik a szívélyes fogadtatás és a közvetlen beszélgetés hatására a kezdeti izgalom hamar elillant. Úgy búcsúztak polgármester asszonytól, mint egy frissen megismert jó baráttól. Nagyon büszkék munkájukra.

Akik Szilágyi Attilával, a HNP parkőrével beszélgethettek, ők egy kedves régi ismerőst vártak iskolánk igazgatói irodájába. A beszélgetés közvetlen hangnemben indult és a negyedórára tervezett riport után annyira felszabadulttá váltak a kis riporterek, hogy 60 perc elteltével figyelmeztetni kellett őket arra, hogy Attila bácsinak mára még vannak fontos teendői. Az is látszott, hogy a gyerekeket érdekli a téma és az is megmutatkozott, hogy Szilágyi Attila személyisége magával ragadja a gyermekeket.

A projekteken dolgozó csoportok az alábbiak voltak:

  • Hortobágy: Nyikos Mátyás, Iski Mia, Szabó Petra, Fiók Patrik, Csige Dorina, Lente Viktória, Győrfi Kincső - Riport Szilágyi Attilával (HNP), fotók, ppt, feladatlap
  • Balmazújváros: Dobi Kinga, Májer Dóra, Horváth Barbara, Fehér Alexandra, Fülöp Eszter, Hajzer Nóra - Riport Dr. Veres Margit polgármester asszonnyal, fotók, ppt, feladatlap

Tanulóink kérdései



Szilágyi Attila, Hortobágyi Nemzeti Park

  • Mióta létezik a HNP, és miért jött létre?
  • Mik a HNP legféltettebb kincsei?
  • Hogyan ismertetik meg a HNP a gyerekekkel?
  • Egy évben kb. hány madarat gyűrűznek meg Hortobágyon?
  • Milyen tervei vannak a HNP – nak? Hogyan segítik a turistákat?



Dr. Veres Margit, Balmazújváros Város Polgármestere

  • Hogyan született Balmazújváros, mi a rövid története?
  • A mi iskolánk Veres Péter nevét kapta. Ő itt lakott és itt alkotott, mi is sokat tudunk róla. Vannak-e más híres szülöttei a városnak?0
  • Balmazújváros a Hortobágyi Nemzeti Parkkal határos. Hogyan használja ki ezt az adottságot?
  • Sokan tanulunk zenét és sokat járunk ide sportolni újabban kiállításokra is átjárunk. Melyek azok a területek amik még felfedezésre várnak?
  • Sokat szépült mostanában Balmazújváros, milyen hosszútávú tervei vannak még a városnak?

Csatolmányokban a válaszok! Hallgasd meg!

A cikk végén a csatolmány felirat alatt találhatók a linkek, ahonnan letölthetők a gyermekek munkái. Kérjük, tekintsék meg, olvassák el, mert valóban érdekes munkák születtek!