Pályaorientációs nap az 5-6. évfolyamon

A pályaorientációs napon az 5. és 6. évfolyam Hajdúszoboszlóra utazott.

Először a Fazekasházban megnéztük a XVIII. századtól a XXI. századig készült téglákat, majd mi is kipróbálhattuk az agyagformálást. Minden gyermek elkészítette a maga tégláját, majd választhatott a nyomdákból, amivel kidíszíthette. A lányok körében a virág és a szív motívum dominált, a fiúk többsége a magyar címert és a Szent koronát választotta. Sokan belevésték a nevüket és az évszámot is. Természetesen mindenki haza vihette a művét.

Ez után rendhagyó néprajz órán vettünk részt, ahol régi mesterségekről hallottunk, egy XVIII. századi ház berendezéseit, eszközeit ismertük meg. Megtudtuk, hogy a baba a fából készült bölcsőbe, a szoknya a tulipános (stafírungos) ládába kerül. Láttuk a szita és a rosta közötti különbséget, vajköpülőt, káposztagyalut. Megtudtuk, mit tettek a tékába.

A második helyszínünk a BSZC Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája volt. A tanműhelyek megtekintése után részletes előadást hallottunk az iskolában tanulható szakmákról, milyen szakon várható túljelentkezés, melyek a hiányszakmák. Külön élmény volt számunkra, hogy találkoztunk cukrász tanuló tavalyi nyolcadikosokkal, az előadás végén szintén nagyhegyesi, volt iskolatársunk szolgálta fel a bárpultnál az üdítőitalainkat.

Bár még úgy gondoljuk, hogy messze vagyunk a pályaválasztástól, mégis hasznos és emlékezetes marad ez a nap!

GalériaFotók