Néptánc Gála 2016. május 20.

„Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé." /Böjte Csaba/

Ezzel a szép gondolattal indította a Nagyhegyesi Nebuló Alapítvány jótékonysági rendezvényét Szatmáriné Máthé Éva, az alapítvány kuratóriumának elnöke, 2016. május 20-án.

A Nebuló Alapítvány 1994-ben jött létre. Céljai között szerepel a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola nevelő és oktató tevékenységének támogatása, tanulmányi, nyelvi, zenei, képzőművészeti, sportban kimagaslóan tehetséges tanulók jutalmazása, táboroztatás.

Az Alapítvány szívesen fogadja az adók 1%-át, és mindennemű egyéb támogatást, amit tovább tud adni a tanulóknak. Adószáma: 18545087-1-09

Ebben az évben a Nebuló Alapítvány javára rendeztük a hagyományos néptánc gálát. A pedagógusok és a gyerekek a műsort készítették. Erre az alkalomra készült el az újságíró szakkörösök jóvoltából a Hírmondó újság is. Most először igazi nyomdában nyomtatták és nagyon szép lett, köszönjük! A szülőknek is sok munka jutott: a büféről, a belépőjegyek árusításáról és a tomboláról gondoskodtak.

A műsort egy videó összeállítás nyitotta, ami bepillantást nyújtott iskolásaink életébe. A gyerekek boldogan fedezték fel magukat a felvillanó képeken és idézték fel a szép emlékeket. Mesét mondott Molnár Lívia 4.a osztályos tanuló, majd a néptáncos gyermekek következtek. Az 1. és 2. osztályosok népi gyermekjátékokat mutattak be. A 3. osztályosok előadásában Bodrogközi játékokat és táncokat láthattunk, majd hangulatos népdalcsokor következett. Együtt énekeltek a felsős énekkar tagjai és a pedagógusok. Az est első része a 4.b osztályosok Moldvai táncával zárult. A szünetben a vendégek megtekinthették azt a videó összeállítást, ami a 7.a és 6.a osztályok gyimesi kirándulásán készült. A két osztály a Határtalan pályázat keretében töltött el négy napot Erdélyben, Gyimesfelsőlokon.

Szünet után elsőként az 5. osztályosok A rátóti csikótojás című magyar népmesét adták elő. A 7.a és a 6.a osztályosok május elején Erdélyben, a Gyimesben jártak. Az ott tanult gyimesi dalt és héjsza táncot mutatták be, majd a 4.a osztály Hajdúsági tánca következett. Szilágysági táncokat adtak elő a felsős tanulók. Az idő rövidsége ellenére, a teljes táncrendet elsajátították a lelkes fiatalok. Verbunkot, lassú és friss csárdást is láthattunk a 6.a b. és 7.a osztályos tanulók előadásában. Már hagyomány, hogy az iskola pedagógusai is fellépnek a néptánc gálán. Idén magyarbődi táncokat mutattak be. Szép, tartalmas, színvonalas műsort láthattak a jelen lévő szülők, nagyszülők. Valamennyi előadás nagy tapsot kapott a közönségtől.

Az est hátralévő részében került sor a tombolahúzásra. Értékes nyeremények találtak gazdára: számítógép, fürdő belépő, ajándéktárgyak, a fődíj pedig egy utazás Füzérkomlósra.

Sok munka előzte meg ezt a rendezvényt, de úgy gondolom megérte. Hiszen a nagyhegyesi gyermekek gazdagodtak általa. Az iskola tanulói és dolgozói nevében is szeretném megköszönni a szülők és a támogatók önzetlen segítségét!

A beszámolót készítette: Tóth Sándorné pedagógus

Fotók

A Néptánc Gáláról készült fotók ezen a linken érhetők el.

Az est forgatókönyve

  1. A mi iskolánk címmel pillanatképeket láthatunk a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola tanulóinak és dolgozóinak életéből. A videó összeállítást Fülöp Roland tanító készítette.
  2. A NEBULÓ ALAPÍTVÁNY megnyitója
  3. MOLNÁR LÍVIA 4.a osztályos tanuló, A büszke lány című székely népmese. Felkészítő: Baliné Fodor Irén tanítónő
  4. Az 1. osztályosok Ki játszik ilyet? címmel mutatják be tudásukat. A táncot betanította: Bokács Ferencné tanítónő
  5. Játékfűzés, Dunántúli táncok- a 2. osztályosok előadása következik. A táncot Remenyikné Györfi Judit tanítónő tanította be.
  6. Szárnya,szárnya a madárnak..Bodrogközi játékok és táncok a 3.osztály előadásában. Betanította:Hudák Viktória táncpedagógus, segítette Szabóné Karika Zsuzsa tanítónő
  7. A felsős énekkar ma délután kiegészült énekelni szerető pedagógusokkal. A népdalcsokrot Szabó Tünde tanárnő tanította be. Szólót énekel: Bagosi Dorina 4.a osztályos tanuló.
  8. Táncok Moldvából, színpadon a 4.b osztály. A táncot betanította:Hudák Viktória táncpedagógus,segítette: Szabóné Karika Zsuzsa tanítónő
    A tánc után szünet következik. Ekkor megtekinthetik azt a videó összeállítást, ami a 7.a és 6.a osztályok gyimesi kirándulásán készült. A két osztály a Határtalan pályázat keretében töltött el négy napot Erdélyben, Gyimesfelsőlokon.
  9. SZÜNET
  10. A rátóti csikótojás című magyar népmesét adják elő az 5. osztályosok. A jelenetet betanította Tóth Sándorné tanítónő.
  11. A 7.a és a 6.a osztályosok május elején Erdélyben, a Gyimesben jártak.Az ott tanult gyimesi dalt és héjsza táncot adják elő. Betanította: Fülöpné Kiss Katalin és Haranginé Szabó Tünde tanárnők.
  12. Hajdúsági táncokat mutat be a 4.a osztály. Betanította:Hudák Viktória táncpedagógus,segítette: Szabóné Karika Zsuzsa tanítónő
  13. Szilágysági táncokat adnak elő a felsős tanulók. Az idő rövidsége ellenére, a teljes táncrendet elsajátították a lelkes fiatalok. Verbunkot, lassú és friss csárdást is láthatunk előadásukban. Színpadon a 6.a b. és 7.a osztályos tanulók. Betanította: Hudák Viktória táncpedagógus
  14. Már hagyomány, hogy az iskola pedagógusai is fellépnek a néptánc gálán. Idén magyarbődi táncokat láthatunk előadásukban, Ej a titkos szerelem címmel. Betanította: Hudák Viktória táncpedagógus
  15. SZÜNET
  16. Tombolasorsolás