Mesterségekkel ismerkedtünk - pályaorientációs nap

„Mikor találsz valamit, ami annyira leköt, hogy nap mint nap akár ingyen is csinálnád, akkor célegyenesben vagy. Ha találsz valakit, aki hajlandó érte megfizetni is, akkor megvan a hivatásod.”

Nick Vujicic

Mesterségek napja

November 06-án iskolánkban pályaorientációs napot tartottunk. A nap célja az volt, hogy a gyerekeket minél több szakmával ismertessük meg.

Mi az a pályaorientációs nap?

Gyermekeinknek nagyon kevés a valódi ismerete a szakmákról. Csupán elképzelésük van arról, hogy mivel foglalkozik a mindennapokban egy rendőr, egy méhész, egy halász, egy asztalos, egy gépi forgácsoló, egy állattenyésztő, és még sorolhatnánk. Ezek az elképzelések pedig olykor túlzóan romantikusak, esetleg felületesek vagy tévesek. Sokat tanulunk az iskolában, de - egyes esetekben - a való élet dolgai mégis távoliak maradnak.

Ezen a helyzeten igyekszünk most változtatni. Bevált szokás, hogy nyolcadikosaink szakmákkal ismerkednek meg egy pályaorientációs nap keretében. Ez rendben is van, hiszen a továbbtanulásra, a pályaválasztásra készülnek. – Ám idén gondoltunk egy nagyot és iskolánk minden tanulójának szerveztünk egy ilyen napot. Mert a látókör szélesítése mindenkinek jót tesz.

Nem ment volna ez a szülők nélkül

Ahhoz, hogy a valóságot tudjuk gyermekeink szeme elé hozni, valódi szakemberek kellettek, akik szívesen mesélnek szakmájukról. És itt jöttek képbe a szülők: ki mivel foglalkozik, mutassa be gyermekeinknek! – Kerestünk néhány bemutatható szakmát, felkerestünk néhány olyan helybeli szakembert, akik képesek egyszerre több gyermeket fogadni munkahelyükön vagy el tudnak jönni iskolánkba, hogy bemutassák munkájukat.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket a kezdeményezés iránt nyitott szülőknek, szakembereknek, és bízunk abban, hogy a következő évek során bemutató repertoárunk egyre csak nő majd. Hálásak vagyunk a tevékeny támogatásért!


Az 1-2. osztályosok beszámolója a pályaorientációs napról

Az országos pályaorientációs programhoz kapcsolódva iskolánk 1-2-osai 2017.nov.06-án több féle mesterséggel is megismerkedtek. 8-9 óra között szülőket hívtunk meg vendégségbe. Szerencsére mindhárom osztályban bőven akadt olyan vállalkozó szellemű szülő, aki szívesen bemutatta a saját foglalkozását, amolyan kedvcsinálónak. Bár hihetetlennek tűnik, de az 1. osztályosok igazi fizikusokká váltak, kísérleteket hajtottak végre, majd méhészkedtek, mézkülönlegességeket kóstoltak. A 2.a osztályos fiúk biztosítottak bennünket arról, hogy hamarosan megszűnik minden fajta bűnözés, annyian kedvet kaptak a rendőri szakmához. A lányokat sokkal inkább vonzotta a körömfestés, szépítkezés. A 2.b-ben forgószínpad szerű csoportokban ismerkedtek a mesterségekkel, a mesterségek eszközeivel. Sőt az elkészült termékekkel is, mert a mini cukrászműhelyben 3 féle sütit is készítettek és kóstolhattak a gyerekek. Tréfás hangulatú balesetvédelmi, tűzvédelmi tesztet oldottak meg és a kis szépségszalonban gyönyörű hajfonatok, kreppelt frizurák is készültek. Az interaktív foglalkozások hangulatáról a képek tanúskodnak.

10-től ebédig két helyi kézműves műhelyt tekintettünk meg. Megtudtuk, hogy egy egyszerű fehér paraffin lapból hogyan lesz csodálatosan egyedi gyertyakülönlegesség és, hogy mitől lesz olyan különlegesen szép a nagyhegyesi kerámia. Köszönjük Berczel Istvánnak és Horváth Valériának színes kedvcsináló bemutatóját. Míg a másik csoportra várakoztak, a 2.b osztályosokból még spontán kis népzenei csoport is alakult, mulatással múlatták az időt. Többen kedvet is kaptak a zenetanuláshoz.

Az ebéd után kézműves foglalkozásokon ki-ki a neki legjobban tetsző részét örökítette meg a napnak.

Azt hiszem, hogy igazán vidám és tartalmas napot töltöttünk el együtt. Bár tőlünk még igen messze van a pályaválasztás, talán mégis sikerült egy-egy szakmát közelebb hozni a gyerekekhez.

Remenyikné Györfi Judit

GalériaFényképek az 1-2. évfolyam programjairól


A 3-4 évfolyamosok Elepen a lehalászást nézték meg

November 6-án, az őszi szünet utáni első tanítási napon nem a megszokott módon kezdtük a tanulást. Ezen a napon a Hortobágyi Halgazdaság Elepi tóegységébe látogatottunk el. A látogatás célja elsősorban a halászok munkájának a megismerése volt.

Aki keveset jár a határban, nem is gondolná, hogy Eleptől néhány kilométerre ilyen hatalmas vizes élőhelyet lehet látni. Az időjárás is kedvező volt, a kellemes napsütés enyhítette a szél csípősségét.

A házigazdánk a Lente Viktória nagypapája, Tornyai István a tóegység vezetője volt. A halászok éppen lehalászást végeztek a tónál, majd a kifogott halakat fajtánként válogatták és medencékben szállították át a teleltető tavakba. Pista bácsi megmutatta a négy féle halfajtát: az amurt. a busát, a pontyot és a nagy bajszos harcsát. Beszélt a halak testfelépítéséről, életmódjáról. Elmondta azt is, hogyan történik a halak etetése. Az egyik halász közben készített nekünk finom, ízletes halcsipszet. Még aki kevésbé szereti a halat, az is jóízűen falatozott. A halászok közben végezték a munkájukat: volt aki a vízben állva dolgozott, a többiek a kiemelt halakat válogatták. Egész nap a szabadban vannak, télen, nyáron egyaránt. Ezután átsétáltunk a teleltető tavakhoz, megnéztük, hogyan engedik be a medencékből a halakat a vízbe. Tíz tó van egymás mellett és fajtánként tárolják benne a halakat. Télen innen kerülnek majd a boltokba. A halgazdaságban rendkívül egészséges és finom húsú biohalakat tenyésztenek.

Elsétáltunk még egy nagyobb tóhoz is, ahol rengeteg vízimadarat láthattunk: vadlibákat, nagy liliket. Felettünk darvak szálltak hangosan krúgatva. Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza az iskolába, ahol a látott dolgokról rajzokat készítettünk.

Köszönjük a lehetőséget a Hortobágyi Halgazdaságnak és Tornyai István tóegység vezetőnek!

A beszámolót készítette: Tóth Sándorné

GalériaFényképek a 3-4. évfolyam programjairól


Az 5-6. évfolyamosok körbejárták Nagyhegyest

Idén az alábbi szakmákkal ismerkedtek tanulóink:

  • Loós Tamás az asztalos mesterség mindennapjaiba vezette be gyermekeinket. Lehetőségük volt kipróbálni a gyalut, a fűrészt. Voltak, akik kreatív módon mobiltelefont készítettek fából.
  • Dézsi Imre az állattenyésztésről, a mezőgazdaságról, a tehenészetről, a tejgazdaságról mesélt tanulóinknak. Látogatásunkat még élményszerűbbé tette, hogy alkalmunk volt megsimogatni a cicát, a bocit, sőt azt is láttuk, hogyan érkezik a kisboci.
  • Nagy András lakatosműhelyében a lakatos és gépi forgácsoló munkájával ismerkedhettünk meg. Meglepő módon, ezek a szakmák nem csak a fiúknak jelentettek izgalmakat, de a lányok is nagy érdeklődéssel figyelték.
  • A Tájházban a Hagyományőrző Egyesület segítségével fánkot sütöttünk. Megtanultuk a receptet, a fánksütés fortélyait, a tanulók maguk is szaggathatták a fánkot, majd a kóstolás zárta ottlétünket.
  • A Nagyhegyes Kincsei Műhelyben a levendula feldolgozási lehetőségeiben gyönyörködtünk. Sokan megállapították, hogy a közelgő ünnepek ajándékaiért vissza fognak térni ide.

Fülöpné Kiss Katalin

GalériaFényképek az 5-6. évfolyam programjairól


A 7-8. évfolyamosok Debrecenben jártak

Pályaorientációs nap november 6. 7-8.o lányok

A programjainkat Molnár Enikő tanárnő szervezte az Iparkamarával együttműködve. A mi programunkban a lányok és pár fiú vett részt.

A napot egy részletes teszttel kezdték a gyerekek, mellyel könnyen felmérhették az erősségüket. Ennek megfelelően felsoroltak néhány szakmát, ami az adott érdeklődési körhöz köthetőek, ez egy támpont lehet a pályaválasztáshoz.

A nap további részét buszra ülve folytattuk, melyet az Iparkamara biztosított nekünk. Először az Alföldi Nyomdával ismerkedtünk meg. Láthattuk hol nyomtatják, milyen eszközökkel tankönyveink nagy részét. Könyvkötési technikákkal is megismerkedtünk. A továbbtanulás szempontjából is megtudtunk egy fontos információt: aki érettségi után nyomdaipari technikusnak tanul, annak biztosított az állása az országban.

Következő állomásunk a Termintex Kft. varrodájába vezetett. Itt a női ruha készítésének lépéseivel ismerkedtünk meg. Szabással, varrással, vasalással, csomagolással. Azt is megtudtuk, hogy a Kft. Németországba gyártja a női ruhákat.

Napunk a Mignon Cukrászdában ért véget. Betekinthettünk a süti, tortakészítés világába. Láttuk a dagasztó, tortakészítő, sütő berendezéseket is. A cukrászda jóvoltából mi is készíthettünk néhány kókuszgolyót, mellyel meglephettük azokat, akik fontosak számunkra.

Köszönünk mindent azoknak a szervezőknek, intézményeknek, akik lehetővé tették számunkra a tartalmas nap programjait.

Szabóné Molnár Rita

GalériaFényképek a 7-8. évfolyam programjairól