Mesék és legendák hídján

"A mese nem elvezet a valóságtól, mint sokan gondolják, hanem odavezet hozzá, mélyre vezet a lelki valóság tartalmaiban, legyen szó szeretetről és gyűlöletről, a fent emlegetett életről és halálról, jóról és rosszról, küzdelemről."

Akár Vekerdy Tamás fenti szavait mottóul is választhattuk volna, hiszen nem kisebb célkitűzéssel indítottuk az idegen nyelvi témahetünket, minthogy a mesék és mondák hídján keljünk át angol és német nyelvterületekre.

Angolul tanulunk. Németül tanulunk. Szavakat, nyelvtant, olvasunk és fordítunk, interaktív feladatokat oldunk meg, magnót hallgatunk, stb. Ezzel telnek a nyelvi órák. Sokan szívesen tanulják, sokan céltudatosan, némelyek nehezebben, vagy épp kevesebb kedvvel.

Vajon elég közeli minden gyermek számára a téma? Vajon minden motivációs lehetőségünkkel élünk?

Országismeret, kultúra, népszokások, hagyományok, gasztronómia és még sorolhatnánk azokat a területeket, melyekkel formabontó módon, olykor játékosan kívánjuk megismertetni tanulóinkat. Február első hetében immár harmadik alkalommal szenteltünk egy egész hetet a tanult idegen nyelvek megszerettetésére.

Ebben a tanévben a célnyelvi országok gyermekirodalma, monda és mesevilága volt a téma. A tanulók előzetesen utánajártak a témának és ezzel kapcsolatosan igényes plakátokat, rajzokat és ppt bemutatókat készítettek. A plakátokat elhelyeztük iskolánk aulájában, a ppt-ket pedig a gyerekek egy délutánon bemutatták egymásnak. A szülők betekinthettek a német és angol tanítási órákra. Vendégelőadónk, Trippó Sándor is hozzájárult a gyerekek ismereteinek a bővítéséhez.

Mesék, mondák feldolgozásával, filmvetítéssel hoztuk közelebb a témát, hogy a tanult nyelvterületek irodalmát, kultúráját jobban megismerjék. Pénteken vidám vetélkedő zárta az ünnepi hetet.

Fotók az idegen nyelvi témahétről