LEGO-robotika tábor

Az Ady Endre Művelődési Központ Közművelődési programja a köznevelés eredményességéért Nádudvaron" (EFOP-3.3.2-16-2017-0031) című pályázat keretében rendeztük meg a LEGO-robotika táborunkat Nagyhegyesen 2019 június 24-28. között. A táborban 20 tanuló vett részt.

Hétfőn, az első napon ellátogattunk a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontba, ahol bevezetést kaptunk a természettudományok szépségeiről. Felismerhettük, hogy a tudomány nem valami távoli, ködös, régi, poros könyvekben rejtőző ismeretlen valami, hanem játék, kísérletezés, és a tudás élménye. Jó bevezetés volt ez a hét további programjaihoz.

Tervezés és programozás játszva

A tábor diákjai először összelegózták a jópofa robotokat és különböző szenzorokkal szerelték fel azokat: érintő-, szín-, távolságmérő-, infraszenzorok. A robotokat több motor is szolgálja a működésben. Az építés után megismerkedtek a grafikus programozási felülettel, majd egyszerűbb programokat készítettek.

Játéknak tűnik, ám a diákok észrevétlenül tanulják és gyakorolják a vezérlések logikáját, az algoritmusokat, a szenzorok adatfeldolgozását, és beavatkozó jelek létrehozását. Észrevétlenül használják a matematikában, a geometriában, a fizikában, a biológiában is tanított ismereteket. Ha meg még nem tanulták, hát tapasztalati úton szereznek ismereteket. Hát nem kiváló?!



A nyelvtudás mellett a programozás és a robotika magabiztos ismerete is az elvárt ismeretek sorába kerül. Több európai országban már köztelező tárgyként szerepel az oktatásban.

Az egy hét alatt eljutottak az érdeklődő gyerekek a vonalkövetés programozásához, a sok feltételnek engedelmeskedő szumó robot programjához, házőrző kutyust varázsoltak a robotokból, de bonyolult feladatsort végrehajtó targoncát is vezéreltek egy precizitást igénylő pályán. Többen is ráéreztek a programozás szépségeire: megtapasztalták, hogy egy-egy új feladat kihívást jelent, megmozgatja a logikát. Felismerték azt is, hogy egy feladat többféleképp is leprogramozható, de a legegyszerűbb, legáttekinthetőbb kódsorra kell törekedni.



A játékra is bőven jutott lehetőség. A nagy sikernek örvendő szumó program újabb és újabb elemekkel bővült. Volt, amelyik harci kiáltásokkal, morgással indult csatába, volt amelyik tülkölt és dudált, mások kijelzőjén arckifejezések tűntek fel, vagy gombjainak színes ledjei villogtak harciasan... a gyerekek pedig kiabálva, sikoltozva biztatták a LEGO robotokat.

Minden délutánt játékkal, sportolással, vetélkedőkkel töltöttünk. A tábor résztvevőit két alkalommal is vendégül látta a Kisgesztenye fagyizó, melyet ezúton is köszönünk!

A tárgyi és szakmai hátteret a National Instruments munkatársai biztosították a lurkóknak. Nagyon hálásak vagyunk nekik ezért! 10 robottal érkeztek hozzánk és délelőttönként két NI mentor irányította a szakmai munkát. Elhivatottságuk, magyarázataik, játékos kedvük hamar sikert hozott a gyerekeknél. Pénteken szomorúan búcsúztunk tőlük.

Idén a második félévben már szakkör keretében elkezdtük a LEGO robotikát, a következő tanévben az egész tanév a miénk. 2 db robotot kölcsönkaptunk az NI-tól a 2019/2020-as tanévre is. Reméljük, sikerül iskolánknak saját robotokat is beszerezni a közeljövőben. Keressük a lehetőségeket, a pályázatokat.

Fülöp Roland