LEGO robotika a Digitális Témahéten

A Digitális Témahét csütörtöki napján a debreceni székhelyű National Instruments munkatársai látogattak el hozzánk, hogy tanulóinkat bevezessék a LEGO robotika ingergazdag világába. Hudák Vikit jól ismerjük, hiszen néptáncos tudása és szeretete révén már nevet szerzett magának Nagyhegyesen. Most egy új oldaláról is bemutatkozott. A témahetünk szervezésében nagyon izgalmas dolgot hozott munkahelyéről, a LEGO robotokat. Az NI (National Instruments) mentorai, Gábor és Adorján bevezették tanulóinkat a programozás világába.

A gyerekeknek először meg kellett ismerkedniük a robottal, majd a számítógépes programozó felülettel. Ezután következhetett a programozás, melyhez grafikus elemeket használtak a program megalkotásakor.

Előbb csak egyszerű feladatokat adtak a robotnak: haladj előre, -hátra, fordulj... Később feltételeket is adtak a parancssorba: haladj előre addig, amíg előtted 15 cm-re akadályt nem észlelsz, stb. Ezután a robot más szenzorait is bevonták a programba: maradj a fekete színű vonalon.

Az eredmény borítékolható volt: Tanulóink olyan beleéléssel gondolkodtak, hogy észre sem vették, hogy ez tanulás. Hamarosan újabb és újabb problémákat oldottak meg, hiszen a cél a játék működtetése volt. Öröm volt látni, amikor négykézláb csúszva indították a robotra írt programokat és csúszva-mászva követték a parancssort végrehajtó LEGO robotjaikat.

Köszönjük a National Istruments támogatását, Izer Boglárka és Hudák Viktória segítő közreműködését, legfőképp pedig a mentorok, Viki, Gábor és Adorján oktatói munkáját. Feledhetetlen élmény volt!

Ha terveink megvalósulnak és a jövőben beindítjuk a LEGO robotika szakkört, a siker garantált lesz.