Irodalmi vetélkedő 5-6. osztályosoknak

Nyulász Péter: Helka

2018. április 12-én tartottuk a már hagyományos Veres Péter Irodalmi vetélkedőt, immár 11. alkalommal. Idén, tíz csapat, összesen 30 tanuló vállalkozott a megmérettetésre. Hajdúszoboszlóról a Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, és a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolából érkeztek a csapatok. Ebesről az Arany János Általános Iskolából három csapat is nevezett, iskolánkat pedig két csapat képviselte. A gyerekeket elkísérték a felkészítő pedagógusok, sőt a hajdúszoboszlói Városi Könyvtár vezetője Szemán Erzsébet is eljött hozzánk.

A zsűri elnöke személyesen az író, Nyulász Péter volt, aki megtisztelt bennünket a jelenlétével. Két könyvtáros segítette a munkáját: Benefiné Kiss Éva a Hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár gyermekkönyvtárosa és Németi Sándorné Babika néni a nagyhegyesi Rickl Antal Vilmos Könyvtár vezetője.

A gyerekek alaposan felkészültek a történetből. Jól ismerték a szereplőket, a helyszíneket, a varázsszereket és eszközöket, pontosan válaszoltak a villámkérdésekre. Nehézséget jelentettek azonban az ismeretlen szavak. Jó tanács! Ha ilyen kifejezésekkel találkoztok olvasás közben, nézzetek utána a jelentésnek is! A történet főhősei a Balaton felvidéket járták be, több eredetmondát is olvashattunk a regényben. Ha Helka nyomában jártok, feltétlenül keressétek fel ezeket a helyeket!

A verseny végén az író értékelte a gyerekek munkáját, válaszolt a feltett kérdésekre és mesélt a Helka folytatásáról is, a Cipriánról és a Kamorról. Biztosan sokan veszik majd kézbe ezeket a könyveket is, hiszen Magyarország más tájait is bekalandozzák a történet hősei és újabb izgalmas dolgok derülnek ki a szereplőkről.

Végül következzenek az eredmények! Nagy volt az öröm, hiszen az 1. és a 2. helyet is a nagyhegyesi gyerekek szerezték meg! A győztesek könyvjutalmat és oklevelet kaptak.

  • 1. PIPERE csapat: Fekete Hédi, Molnár Lívia, Szatmári Fanni, Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola Felkészítő pedagógus: Molnár Enikő
  • 2. NÓNIUSZ csapat: Erdős Nóra, Kirnbauer Eszter, Kobialka Orsolya Diána, Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola Felkészítő pedagógus: Juhászné Preznánszky Zsuzsa
  • 3. FURMINT csapat: Czegle Janka, Mándoki Viktória, Nagy Brigitta, Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Felkészítő pedagógus: Kunkli Nóra

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek!

Meglepetés is volt! A Hagyományőrző csoport tagjai palacsintával kedveskedtek a vendégeknek! Köszönjük!

Köszönjük Nagyhegyes Község Önkormányzatának az irodalmi vetélkedő támogatását!

Tóth Sándorné szervező

GalériaFotók