Ifjú Polgárőr tábor Nagyhegyesen

A nyár utolsó hetében még egy tartalmas élménycsomaggal gazdagodtak Ifjú Polgárőreink, akik Nádudvar és Ebes hasonló korú fiataljaival táboroztak együtt itthon, Nagyhegyesen augusztus 25-27.

Ifjú Polgárőrként táborozó nagyhegyesi gyermekeink: Csergei Ildikó, Kapusi Viktória, Kiss Gábor, Kiss Péter, Kovács Dominik, Nyikos Dominik, Posta Roland, Szathmári Szabolcs

Az alábbi beszámolót néhány éve elballagott tanulónk, ma egyetemi hallgató, Dobó Dániel készítette.

Ifjú polgárőrök hétvégéje

Második alkalommal került megrendezésre a Járási Ifjúsági Polgárőr Tábor, melynek helyszíne településünk volt, Nagyhegyes. A résztvevők Ebes, Nádudvar és Nagyhegyes ifjú polgárőrei voltak, köztük általános és középiskolások, illetve felnőtt polgárőreik kísérték el őket.

Augusztus utolsó hétvégéjén kezdődött, 25-én, pénteken. Tíz órakor már megérkezett minden táborozó és a felnőttek, lepakoltak a szállásukra, ami a Vendégházban volt, ez volt a központi helyszín. Tizenegy órától megnyitó következett a Kiserdei Szabadidőparkban, amin először Fehér Attila a Nagyhegyesi Polgárőr Egyesület vezetője köszöntötte a táborozókat és a meghívott vendégeket, majd Bodó Sándor országgyűlési képviselő is méltatta a tábort és az ifjúságra gyakorolt pozitív hatását, aztán kellemes időtöltést kívánt. Őt követte Bajusz Istvánné polgármester asszony néhány szóban ismertette településünket az alakulás és a jelenlegi állapotok között párhuzamot vonva: honnan indult a település és hol tart ma. A megnyitó ünnepséget végül Barta Imre a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség Elnökségi Tagja és a Nádudvari Polgárőr Közhasznú Egyesület vezetője zárta, ezután a tábort megnyitottuk.

Délután kimentünk a Hortobágyi Halastavakhoz, ahol Szilágyi Attila, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre tartott a tavakról előadást, majd be is jártuk a telelő tavakat és egy halastavat is megtekintettünk, madarakat lestünk meg, közben pedig meg-megálltunk és érdekes történeteket, tényeket is hallhattunk a tavakról s azok élővilágáról.

A délután további részét a Kadarcsi Csárdában töltöttük, ahol először ismerkedős és névtanulós játékokat játszottunk, majd a Talpuk alatt fütyül a szél című 1976-os magyar filmet tekintettük meg. Közben uzsonnára rétest ettünk, majd megindultunk vissza Nagyhegyesre, ahol vacsora előtt a kiserdei pályán három vegyes csapat mérhette össze futballtudását felváltva játszva. Vacsora után végigjártuk a másnapi közlekedésbiztonsági vetélkedő útvonalát a községben. Az este kellemes beszélgetésekkel telt.

Szombaton a Kiserdei Parkot céloztuk meg, ahol Pető László olimpiai sportlövész és a Nagyhegyesi Íjász Egyesületből Harangi Sándor és Harangi Flórián mutathatták be szenvedélyüket, továbbá a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály vezetője, Fehér Gyula r.őrnagy igazgatásával közlekedésbiztonsági kerékpáros versenyen vettek részt fiataljaink, ahol a három legszabályosabban közlekedő ajándékokban is részesült, fényvisszaverőket, "macskaszemeket" is kaptak a résztvevők, akiknek nem volt könnyű dolguk: elsőbbségadás, irányjelzés, biztonságos átkelés szabályait kellett szem előtt tartani, reméljük a továbbiakban is legalább ilyen szabályosan közlekednek kerékpárjaikkal.

Délután kilátogattunk a Kráter tóhoz, a történetét Fülöp Roland tolmácsolásában ismerhettük meg és megkezdtük az ötpróbát, ahol négy állomáson vegyes csapatokban mérhették össze állóképességüket, sporttudásukat, majd a települések csapatai kötélhúzásban is összemérték erejüket. A négy állomás a célba dobás, akadályfutás, lajhármászás, akadálypálya összekötött lábbal voltak, ahol a Bowie-baba csapat, a Tűz, majd a Sólymok és a Víztorony csapat, míg a kötélhúzásban a Nagyhegyes csapata, Ebes és Nádudvar lett a győztes sorrend.

Itt volt idő horgászatra, szabad időtöltésre, beszélgetésre. Visszatérve Szatmári Attila polgárőrünk ízletes babgulyása volt a vacsora. Sötétedés után pedig elindultak a táborozók bátorságpróbára a körforgalom irányába a biciklisúton. A jól sikerült ijesztgetés után mikor már azt hittük érdeklődés hiányában elmarad a tábortűz és a szalonnasütés, kisvártatva hirtelen minden gyerek kijött és egy perccel később már talpalatnyi hely sem volt a szalonnasütő helynél.

Az utolsó napon a balmazújvárosi Kamilla Fürdőben voltunk és a nap felét át is fürdőztük, ahol észrevehető volt, hogy az ismerkedések lassan ismeretségek kialakulásához vezetett, amik bizonyára a továbbiakban is megmaradnak és a jövő évi táborozásban is lesznek egymásnak ismerős arcok.
A fürdő után a táborzárás következett, ahol megköszönte Fehér Attila a hétvégi együttműködést és a részvételt a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig a szervezésben a segédkezést, hiszen mindannyian kellettünk ehhez a hétvégéhez. Továbbá köszönjük minden kedves segítőnknek, akik ránk szánták idejüket és energiájukat, hogy létrejöhessenek ezek a fantasztikus programok, szuper, hogy ennyi segítséget kaptunk tőlük! Nem mellékesen örömmel tudatosult bennünk, hogy nincs akadálya, hogy az Ebesi Polgárőr Egyesület jövőre a III. Járási Ifjúsági Polgárőr Tábor házigazdái lehessenek, melynek szimbólumaként a tábor molinóját is átadtuk megőrzésre a jövő nyárig. Reméljük mindenki akár kicsi, akár nagy jól érezte magát és a hétvégén közösen járultunk hozzá, hogy a jövő felnőttjei tudatosan vigyázzanak környezetükre, segítve azt magánemberként is, de akár polgárőrként is és hogy a hagyomány folytatódik a jövőben is!

Dobó Dániel

GalériaA II. Járási Ifjú Polgárőr Tábor fotói

További beszámoló olvasható az eseményről az Országos Polgárőr Szövetség honlapján.