Gyerekekkel a Kadarcsi Művésztelep kiállításán

A Határokat átívelő II. Kadarcsi Művésztelep kiállatása a Kadarcsi Csárdában volt megtekinthető. A 14 településről Erdélytől Budapestig-érkező 24 művész képei a nyáron készültek itt Nagyhegyesen a Kadarcsi Csárdában.

A művésztelep változatos és értékes termést hozott. Nagyszerű és sokszínű alkotásokat tudtunk kiállítani.

A művésztelep munkáját üdvözölte Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Kiemelte a művésztelep fontosságát Bajusz Istvánné polgármester és Dr. Kovács Gergely jegyző is kiemelték köszöntőikben. Művésztelepünk számos különleges eseménnyel is rendelkezett. Ilyen volt például a két sajtónapunk, a Fess Hegyes elindítása, a témagyűjtő tanulmányútjaink, Szabó Franciska a budapesti Képzőművészeti Egyetem tanárának szakmai bemutatója, és Fátyol Zoltán festőművész szakmai értékelése.

Művésztelepünkről több ízben beszámolt a Hajdú-Bihari Napló és a Hajdúszoboszlói Városi televízió, valamint készített közöttünk interjúkat a Kossuth Rádió.

Iskolánk Művészeti Szakkörös tanulói múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ezt az izgalmas művésztelepi kiállítást tekinthették meg 2017. október 11-én.

A gyerekek megnézhették a csárdatörténeti kiállítást is, láthatták a nyári művésztelepi élet helyszíneit és megcsodálhatták művésztelepünk kiállítását. A festmények, grafikák a gyerekek körében is nagy tetszést arattak. Nagyon fontos ugyanis, hogy a iskolán kívül is igazi műalkotásokkal találkozhassanak. Ugyanis „Ahhoz, hogy bevihessük a művészetet az iskolába, ki kell lépni az iskola falai közül.”

A műalkotások befogadása interaktív módon történt. Megismerték közben a művésztelep munkáját, információkat kaptak az egyes alkotókról. A kiállítás látogatás végén minden tanuló kiválasztotta az egyéniségéhez, világlátásához, színvilágához leginkább passzoló műveket.

Végső Zoltán a csárda üzemeltetője ismét nagyszerű házigazdának bizonyult. Gyermekszeretete, pedagógiai érzéke is hozzájárult a nap sikeréhez. Minden tanítványunk feltöltődve, rengeteg élménnyel gazdagodva térhetett haza.>

Veres Péter a közeli Balmazújvároson a Kadarcs partján, a Kadarcs utcában, írta „Ide kell hoznunk a nagyvilágot, ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes és amit érdemes.” Mi a Kadarcsi művésztelepen ugyanezt képviseljük.

Tanítványaink, ebbe a nagyszerű, Veres Péter szemléletét hordozó küldetésbe tekinthettek bele.

Agárdi Lajos

GalériaFotók