Fogászati szűrés lesz!

Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

Dr. Szopkó Tímea a korábbi évekhez hasonlóan, idén szeptemberben is elvégezi az általános iskolai tanulók fogászati szűrővizsgálatát.

2017. szeptember 20-án (szerdán) az alsó tagozatos tanulók, szeptember 25-án (hétfőn) a felső tagozatos osztályok átsétálnak a fogászatra, ahol szűrővizsgálaton vesznek részt.

Kérjük, hogy a megjelölt időpontban a gyermek hozza el az iskolába a fogmosó felszerelését! Így mielőtt átsétálunk az osztállyal, minden tanulónak lesz lehetősége, hogy fogat mosson.

A korábbi évek tapasztalatai

Fogorvosunk tapasztalatairól már korábban közöltünk egy cikket (2014), melyben hasznos tanácsokkal is ellátta a szülőket, gyermekeket.

Fogápolás iskolás korban

Az alábbi cikket pedig Dr. Balog Zita fogszakorvos oldalán találtuk:

A hat év feletti gyermek már képes arra, hogy önállóan végezze a fogmosást, persze a szülői figyelemre, kontrollra továbbra is szükség van. A helyes fogápolás lépésről- lépésre: osszuk fel a fogainkat a szájban 5 részre, és minden részt mossunk alaposan 1-1 percig. A részek pedig felső fogak külső, ajak felőli része; felső fogak belső, szájpad felőli része; alsó fogak külső, ajak felőli része; alsó fogak belső, nyelv felőli része; és a rágófelszínek. Mérjük egy órán az öt percet, és nézzük a tükörben, hogy mi is történik a szájban. Válasszuk ki az egyik részt az ötből, például, kezdjük felül, kívül, bal oldalon a legutolsó foggal. A sörtéket helyezzük közel merőlegesen a fog és az íny találkozására, és döntsük a sörtéket az íny felé. Végezzünk óvatos előre-hátra irányú masszírozó mozdulatot, de a fogkefe feje ne mozduljon el, csak a sörték vége. Ezzel fellazítjuk a lepedéket. Ezt 6-8 előre-hátra mozdulat után egy seprő mozdulat zárja le, amikor a fellazított lepedéket leseperjük a fog íny felőli részéről a rágófelszín felé. Ezt a mozdulatsort ismételgetjük úgy, hogy közben haladunk fogról fogra bal oldalról a jobb oldal felé. Így egy perc alatt megtisztítjuk a felső fogaink külső felszínét. Ugyanezt ismételjük a szájpad felőli oldalon is. Alul az a különbség, hogy itt a felső mozdulatsor tükörképét végezzük, tehát a seprő mozdulat lentről, az íny és a fog találkozásától halad fel, a rágófelszínek felé. Végül a rágófelszínek mosása következik körkörös mozdulatokkal. A kisiskolás korban a fogváltás megnehezíti a fogmosást, ugyanis a mozgó fogak érzékenyek, de ilyenkor is bíztassuk a gyermeket, hogy ahol lehet, ott mossa meg alaposan. Tévhit, hogy ha vérzik az íny, akkor ott nem szabad mosni. Az íny azért vérzik, mert a fog tövénél meghagyott lepedéktől begyulladt. Ha alaposan mossuk, ez az állapot egy-két héten belül rendeződik. Kisgyermekek részére kifejezetten ajánlott fogteszt tabletta használata a fogmosás hatékonyságának ellenőrzésére. Ezt szétrágva piros, vagy kék színűre festi a lepedéket, így az jobban láthatóvá válik, és a gyermek pontosan látja, hogy hol nem mossa alaposan a fogait. Fontos a fogkefék 2-3 hónaponkénti cseréje. Előnyös kisfejű, a gyermek életkorának megfelelő fogkefét választani. Fogmosás után a fogkefét alaposan meg kell mosni, és sörtéivel felfelé tárolni.

Az elmúlt évi cikkünket - TÉVHITEK A FOGÁPOLÁSBAN - is jó szívvel ajánljuk a szülők figyelmébe.