Filharmóniai előadáson jártunk

November 14-én 18 felsős tanuló Filharmóniai bérletes előadáson vett részt Balmazújvároson. A Kodály Filharmonikusok előadásában először Grieg: Peer Gynt-jének I. szvitjéből „A hegyi király barlangjában” ismerős melódiája csendült fel. Ezzel érkeztünk meg a romantika századába, a programzene kialakulásához.

Érdekes, hogy már a barokkban volt a programzenének előfutára: Vivaldi, aki megírta több tételes hegedűversenyét: A négy évszakot, melyből stílusosan az Ősz I. tételét hallgattuk meg a zenekar koncertmesterének szólóelőadásában.

A szokásos zenei kvíz kérdések a szimfónikus zenekarra vonatkoztak, minden választ tudtunk, de bosszúságunkra sosem szólítottak fel bennünket. Minden hangszercsalád hangszere megszólalt külön-külön, előlegezve a következő csodálatos művet: Smetana „Hazám” című hat részből álló ciklusából a második, a legismertebb részt: a Moldvát. Tanúi lehettünk, hogy lesz a csörgedező patakból vad örvényléssel zúgó, szikláknak csapódó folyó, majd kiszélesedő, méltóságteljesen hullámzó folyam.

A délutáni koncert élményét megkoronázandó, könnyedebb műfajra váltottunk. John Williams: Star Wars című filmzenéjéből a „sötét oldal” ismert dallama csendült fel.

Mint mindig, most is elbűvölt bennünket a zenekari élmény. Köszönjük a Nebuló Alapítvány anyagi támogatását!

Szabó Tünde