Egészségvédelmi nap

GalériaFotók

Újraélesztés

Véghné Kunkli Erika, Kiss Ferenc

Dr. Szatmári Zoltán az Országos Mentőszolgálat Debreceni Állomás vezetője kérésünkre 10 órától 12 óráig biztosított az iskola számára egy eset kocsit, melynek orvosa tanulóink számára megmutatta az újraélesztés lépéseit és gyakoroltatta a gyerekekkel. A fennmaradó időben iskolánk védőnője Véghné Kunkli Erika végezte ezt a feladatot nagy lelkesedéssel,kitartással.

Az Ambu babát a gyakorláshoz a Nagyhegyesi Polgárőrség biztosította.


Police medic

Bertalan Attila

A Hajdú_Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Oktatási és Kiképzési Alosztályának 2 munkatársa tartotta a 8 csoportnak az előadást. Ők is ketten a POLICE MEDIC képzettséggel rendelkeznek. Elsősorban rendőrök, de "harctéri" körülmények között képesek sebesült, sérült ellátásra, amelyhez megfelelő felszereltséggel is rendelkeznek. Előadásukban szerepelt az eszméletét vesztett személy vizsgálata (hármas érzékelés), fektetése (sokk-fektetés, stabil oldalfekvés bemutatása, gyakoroltatása). Emellett bemutatásra került egy szituáció a 0-ás szabály értelmében, miszerint addig nem kezdik meg a sebesült ellátást, ameddig a "terepet nem tisztították meg" az ellenséges érzelmű egyénektől, magukra nézve veszélyes eszközöktől, tárgyaktól. A foglalkozás végén pedig lehetőséget kaptak a gyerekek, hogy szemügyre, kézbe vegyék a rendőrségi kényszerítő eszközöket, mint pl. rendőrbot, képkarabély, bilincs és különböző rendszeresített kézifegyvereket.


DADA

Karácsony Béla rendőrszázados, Agárdi Lajos

Karácsony Béla rendőrszázados interaktív foglalkozást tartott a drogok, kábítószerek káros hatásáról.

A tanulócsoportokat, színes informatív plakátok fogadták. A videókkal színesített bemutató a humort sem nélkülözte. Előkerült a legendás "drog-táska" is. Jó volt látni, hogy mennyire lekötött a foglalkozás mindenkit, és hogy rendőrszázados és gyermek mennyire megtalálták a közös hangot.


Sebellátás

Szabóné Molnár Rita

Megismerkedtek a diákok a mentődoboz tartalmával, mire használhatóak azok, majd egy kisebb seb és egy erős vérzést hogyan kell ellátniuk. Rájöttek a gyerekek, hogy ami látszatra könnyű, azt végrehajtani nem oly egyszerű. Lelkesen mentették társaikat. Vidáman nagy lelkesedéssel vettek részt a gyerekek ebben a programban is.

Szükséges anyagokat a K.K és az iskola biztosította.


Egésszégügyi KVÍZ

Haranginé Szabó Tünde, Juhászné Preznánszky Zsuzsa

A kvízkérdések az egészséges étkezés,életmód témakör köré csoportosultak. Minden kérdéshez 3 válaszlehetőség közül kellett az egyetlen helyeset kiválasztani és azt egy irattartóra rögzített laminált lapra felírni és felmutatni. A kvíz második részében felnagyított növényeket kellett felismerni a tanulóknak. Tippelési lehetségüket 3 válaszlehetőséggel segítettük.

A diákok végig lelkesen dolgoztak. Mind a csapatok,mind a játékvezetők vidáman végezték a feladatokat.

A kvíz végeztével nemcsak élménnyel gazdagodtak,de tájékozottságukat is növelték,mélyítették,és tudatosították az egészséges életmód fontosságát.


Gyógyfüvek és gyógyteák

Fülöpné Kiss Katalin, Molnár Enikő

Egészségvédelmi napunk egyik állomásán a gyógynövényekkel és azok jótékony hatásaival ismerkedhettek tanulóink. Egy kis ismertető után lelkesen oldották meg a témához kapcsolódó különböző feladatokat (képkirakó, szókereső, betűrejtvény, online feladatok). Megtudták, milyen fontos dolgokra kell vigyázni, ha gyógynövényekből készítünk gyógyteát.

Megillatozhatták a 6 féle szárított gyógynövényt, majd megkóstolhatták az ezekből készült teákat. Voltak bátrabbak, akik mindet megkóstolták, sőt repetáztak is, és voltak, akik nem voltak olyan merészek. De talán a későbbiekben, ha valamilyen egészségi problémájuk lesz, eszükbe jut, hogy esetleg gyógyteával kellene enyhíteni panaszaikat.

Szükséges anyagokat a K.K és az iskola biztosította.


Meditáció

Tomasovszki Ilona, Szabó Tünde

Foglalkozásunk elején röviden ismertettük a diákrelax lényegét, felhasználási lehetőségeit. A relaxációhoz kényelmesen elhelyezkedtünk, behunytuk szemünket, majd egy 15-20 perces Bagány Emőke féle diákrelax következett. Valamennyien pozitív élményekkel gazdagodva hagyták el állomásunkat.


Sorverseny

Udvarhelyi Zsolt, Totyik Tamás

Udvarhelyi Zsolt a nagytornateremben egy Ninja Warrior pályát állított össze. A pályán padon kellett fel- illetve leszaladni, kötélen kellett egyik kötélről a másikra átfogni, kapuk között iramfutás volt, majd két szekrényen kellett átmászni, végül két padra felfektetett ugrószőnyeg alatt kellett katonai kuszásban átmászni. 49 másodperc alatt tette meg a pályát a legügyesebb gyermek. 4 lány és 6 fiú volt, aki egy perc alatti idővel tudta teljesíteni az akadálypályát. Minden csapattagnak teljesíteni kellett a pályát és a 10 legjobb eredményt elért tanuló időeredményét adtuk össze. A csapatok minden alaklommal buzdították társaikat a minél jobb eredmény elérése érdekében. 9 és fél perc alatt teljesítette a leggyorsabb 10 ember a pályát.

Szabóné Molnár Rita

GalériaFotók