A Bűvösvölgyben jártunk

Minden, ami média



A Digitális Témahét méltó nyitányaként a 4. évfolyamos tanulóink ma Debrecenben jártak, a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központban. Kipróbálhatták a médiában zajló munkafolyamatokat. Megtapasztalhatták mindazt a munkát, ami ahhoz kell, hogy egy újság megjelenjen, egy rádióműsor elkészüljön, egy televíziós híradó képernyőre kerülhessen, belekóstolhattak a szinkronszínészek munkájába, filmforgatás közepébe csöppenhettek, beleélhették magukat abba, hogy milyen veszélyek rejlenek az internetes világban.

Előkészületek

A Bűvösvölgy 2017 óta működik Debrecenben. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság üzemelteti. Teljesen felszerelt film-, rádió-, híradós-, reklámkészítő stúdiók, újság szerkesztőség, közösségi terek üzemelnek benne. Ilyen modern és a hétköznapi emberek számára nehezen elképzelhető helyekre nemcsak betekintést nyerhetnek a gyerekek, de ki is próbálhatnak mindent. Tanulóinkért buszt küldenek, ott egész napos foglalkozást tartanak a magas szakértelemmel bíró, fiatal médiaértés oktatók, majd nap végén hazaszállítanak bennünket iskolánkba. Hihetetlen, de mindezt teljesen ingyenesen. - Köszönjük!

Külön köszönet illeti Tóth Laura médiaértés-oktatót, aki nagyon figyelmes, alapos és vendégszerető házigazdánk volt az előkészületektől a hazatérésünkig.

Hetek óta készülünk erre a látogatásra. Először annak örültünk, hogy sikerült időpontot foglalni, hiszen néhány óra alatt elfogytak a helyek az egész tanévre. Aztán megkaptuk a felkészüléshez szükséges óraterveket. 10 tanítási órát fordíthattunk médiaismeretre. Ezek az ismeretek illeszkedtek a gyermekek életkorához, és szoros kapcsolatba hozhatók a fogalmazás, illetve az informatika tananyaggal. Ennek a felkészülésnek eredménye volt az alábbi saját készítésű híradónk is.

Rádióműsort készítettünk

A gyerekek 6-7 fős csoportokban vándoroltak stúdióról stúdióra.A rádióstúdióban egy reggeli rádióműsor készítését próbálhatták ki. Volt abban minden, ami szórakoztató és informatív: a legújabb zenei slágerek, műsorvezetők, sztárvendég, hírolvasók friss közlekedési hírekkel, időjárás jelentéssel, sőt még játékra betelefonáló hallagató is.

Az internet hasznáról és veszélyeiről beszélgettünk



Mert az internet hasznos és tele van remek dologgal, tudásanyaggal, szórakozással, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a veszélyeit sem. Egy remek szituációs gyakorlatban beleélhettük magunkat egy olyan helyzetbe, amikor internetes zaklatás áldozataivá válunk. A történet fordulópontjairól a döntéseinket szavazógépek segítségével hoztuk meg. Izgalmas volt és nagyon tanulságos. Biztos, hogy mindenki megjegyezte: személyes adataink védelmére komoly gondot kell fordítanunk.

Híradót készítettünk



Miután átbeszéltük alaposan a televíziós híradók felépítését, jelentőségét és megismertük a berendezést és a háttértechnikát, mi magunk is kamera elé állhattunk, mint az igazi nagy híradósok.

Filmforgatás



Hogyan készülnek a híres hollywoodi filmek? Hogy csinálták a Mátrixot vagy a Csillagok háborújának híres jeleneteit? Mi az a green-box technika? - Nem csak megismertük, de ki is próbáltuk! Persze előtte gyorsan összedobtunk egy sztorit, abból egy forgatókönyvet, kiválasztottuk a szereplőket, és már indulhatott is a forgatás... aztán vágási munkák, aláfestő zene és már kész is! Amihez Hollywoodban évek kellenek, azt mi 60 perc leforgása alatt megalkottuk. :-)

Szinkronizáltunk, újságot szerkesztettünk



Zajok, zörejek, emberi hang, zene... ezekre mind-mind szükség van a filmgyártásban és a rádióban. Kipróbálhattuk azt is, milyen nehéz és ugyanakkor mennyire izgalmas dolog a szinkronizálás.



Komplett kiadványt szerkeszthettünk egy kis szerkesztőségben, ahol egy 4 oldalas újság elkészítéséhez egy könnyen használható szoftver állt rendelkezésünkre.

Mindent még nem mutatunk meg, hiszen az alkotott produktumainkat (filmek, újságok és hanganyagok) hamarosan megküldik számunkra a Bűvösvölgy munkatársai. Természetesen közzétesszük. Tehát:

folytatás következik

Az elkészült alkotások már megtekinthetők

Ezen a hivatkozáson megtekinthetők a videók, meghallgatható a hangfelvétel, melyeket a Bűvösvölgyben alkottak tanulóink.

Fülöp Roland

GalériaFotók