Bulihangulat a filharmónián

Február 25-én Filharmóniai bérletes előadáson vettünk részt Balmazújvároson.

A Swing á la Django zenekar előadását néztük meg. Nem volt jelen a teljes zenekar, az összetétele így is különleges hatást ért el: egy énekesnő, hegedű, cimbalom, jazz gitár és a számunkra ismeretlen elektromos nagybőgő, amiből ez az egy van az országban.

Már a zenekar neve is előre vetítette, hogy ma a jazz zene világába léptünk be. Megtudtuk, hogy ez a zenei műfaj a blues zenéből alakult, tele van improvizációval és a mai könnyűzene alapja.

A bemutatkozó zene után (ami nem szűkölködött improvizációban), a 128 húrból álló cimbalom hangjában gyönyörködtünk, balkáni dallamok csendültek fel. Majd az egyik leggyönyörűbb magyar népdal (A csitári hegyek alatt) jazz feldolgozása hangzott el az énekesnő előadásában. A délután fénypontja és csattanója a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal közös éneklése volt. Végül a zenekar saját szerzeményét játszotta. A mi kis csapatunk tökéletesen megérezte, hogy ez nem a „szép csöndben hallgatom” ideje, igazi buli hangulatot teremtettünk, ami átragadt a közönségre, a zenekar legnagyobb örömére.

Szabó Tünde