Budapesti kirándulás (3. és 6. évf.)

December 4-én, két nappal a Mikulás előtt, iskolánk tanulói, pedagógusai, összesen 250-en, Budapestre utaztunk, hogy megcsodáljuk a Parlamentet.

Mi, harmadikosok, a 6.a osztállyal utaztunk együtt. Nagyon korán ébredtünk ezen a napon és a szülők jóvoltából már reggel 6 órakor Hajdúszoboszlón, a vasútállomáson voltunk. Kényelmesen utaztunk a vonaton és fél 9-kor már a Nyugati pályaudvarra érkeztünk.

A Parlament megtekintése előtt, tettünk egy sétát az Országház körül, megnéztük a karácsonyfát, az országzászlót, a Kossuth téren a szobrokat. A Látogató Központban várakoztunk, s nagyon izgultunk, hogy mikor szólítják a mi csoportunkat. Az épületben idegenvezető vezetett, az Országgyűlés Őrsége kísért bennünket teremről teremre. Megtekintettük az épület díszlépcsőjét, kupolacsarnokát, felsőházi társalgóját és a felsőházi üléstermet. Megismerkedtünk a Ház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal.

Mindenkit lenyűgözött a Kupola magassága és az itt elhelyezett koronázási jelvények. A magyar királyi korona, a jogar, az országalma és a koronázási kard 2000. jan. 1. óta látható az Országház épületében. Az értékes műtárgyakra a nap 24 órájában koronaőrök vigyáznak.
A látogatás után, a Duna parton a Vigadó térre indultunk, hiszen várt ránk még egy program: sétahajózás a Dunán. A hajó belsejéből gyönyörködhettünk Pest és Buda nevezetes épületeiben, látnivalóiban. Láttuk a Margitszigetet, elhajóztunk a Budai Vár, a Gellért-hegy és a Műegyetem épülete előtt. A hajón is idegenvezető segítette a tájékozódást.

A vonat indulásáig még egy rövid sétára is jutott idő. Megnéztük a karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren, a Szent István Bazilika előtt fotózkodtunk, az Erzsébet téren az óriáskerék hatalmas mérete nyűgözött le bennünket.

Sajnos fél 4-kor indult a vonat, így búcsút intettünk hazánk gyönyörű fővárosának!

6 órakor már izgatottan meséltünk szüleinknek, a vasútállomáson. Fáradtan, de sok szép élménnyel tértünk haza!

A gyerekekre felügyeltek és a programok megvalósításában részt vettek: Agárdi Lajos, Bakainé Ruzsányi Adrienn, Fülöp Roland, Fülöpné Kis Katalin, Ráczné Jankó Fruzsina, Tomasovszky Ilona, Tóth Sándorné

GalériaFotók