Az élet szép, az élet minden!

2015. november 4-én, Balmazújvároson a Veres Péter Művelődési Központ színháztermében Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéből készült musicalt tekinthették meg tanulóink, a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában. Az előadás teltházas volt, mi 56 felsős tanítványunkkal vettünk részt az előadáson.

Miről szól a musical?

Nyilas Misi- a történet főszereplője- szegény szülők gyermeke, a híres debreceni Kollégium 3. b. osztályos eminens tanulója. A tanulás mellett pénzt keres: Doroghy Sanyikát korrepetálja és a vak Pósa bácsinak olvas fel naponta egy órát. Szereti a felnőtteket, megbízik bennük, de csalódnia kell. Török János becsapja, meglopja és eltűnik a nyertes lottószelvény, a reskontó. Misit vádolják, bántják, megalázzák, hiába védekezik, hogy ártatlan, az egész világ összeesküdött ellene. Bár az igazság kiderül, Nyilas Misi lelkileg összetört, nem akar többé debreceni diák lenni, s vele együtt távozik Valkay tanár úr is, aki nem tud azonosulni a rideg, durva, a gyermek lelkével nem törődő tanárokkal. Légy jó mindhalálig! Ezt tanította nekem az édesanyám és az édesapám!- a történet zárómondata.

Az előadás után élménybeszámolót tartottunk. Mi tetszett a legjobban?

  • A dalok és a tánc
  • Nyilas Misi és a gyerekek szereplése
  • Az élet szép című dal, Valkay tanár úr kedvessége

A musical a regény történetére épít, de nem szó szerint. Olvassátok el a könyvet is, képzeljétek el a szereplőket, az eseményeket és hasonlítsátok össze a látottakkal! Jó olvasást!

Legközelebb, november 18-án, Debrecenben a Víg Kamaraszínházban fogjuk megtekinteni a Mindentlátó királylány című mesejátékot, 3. és 4. osztályos tanulókkal.

Végül néhány kép az előadásról