AK-KOR évfordulós magyar-történelem megyei verseny döntő – 2. helyezés

A 2017-ben emlékezünk a kiegyezés 150. évfordulójára és Arany János születésének 200. évfordulójára. A Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola ebből kifolyólag évfordulós magyar- történelem versenyt hirdetett meg általános iskolák 8. osztályos tanulói számára.

Az első két fordulóra magyarból, Arany János életéből és munkásságából készült iskolánk csapata Molnár Enikő tanárnő segítségével. Első helyezést értek el, így bejutottunk a döntőbe, aminek már a kiegyezés volt a témája.

A versenyre való felkészítést itt átvette Tomasovszki Ilona tanárnő. Egy hónapunk volt a felkészülésre, kisfilmeket néztünk, honlapokat böngésztünk, felelevenítettünk a tavalyi tanév során történelemből tanultakat, átnéztük az iskolánkban az előző félév során megrendezett Kiegyezés – verseny feladatait. Tanulóink lelkesen készültek, és nagyon várták, hogy számot adhassanak tudásukról. A nagy napra december 13-án került sor.

A vetélkedőt az iskola igazgatója, Nagyné Oláh Katalin nyitotta meg, és köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta a zsűrit. A zsűri tagjai voltak: Ablonczy Béla református lelkész, vallás tanár a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumából – a zsűri elnöke, Dr. Csontosné Skara Ilona asszony a Méliusz-Juhász Péter Megyei Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárának vezetője, Bak Mária szakképzési osztályvezető asszony a Debreceni Szakképzési Centrum képviseletében és Krómer Erika magyar-történelem szakos munkaközösség-vezető, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárnője.

A verseny szervezői a Beregszászi Pál középiskola tanárai- Gergelyné Bruckner Enikő magyar-történelem szakos tanárnő és Nagy Márta történelem szakos tanárnő - voltak.

Tanulóink nagy felkészültséggel érkeztek. Első feladatként bemutatták az előzetes feladatként kapott Deák Ferenc életét bemutató ppt-jüket, tablót készítettek, újságcikket írtak, játékos, érdekes feladatokat oldottak meg a témában. Ismét lehetett szurkolókat vinni, amiért pluszpont járt. A két 8. osztályból 13 tanuló jelentkezett, és jött el velünk társaikat biztatni. A verseny szervezői ügyesen őket is bevonták a feladatokba. Csapatunk tagjai Dobi Beatrix, Fehér Attila, Kecskés Nóra és Végh Zsófia nagyon szép eredményt értek el, második helyezést. Gratulálunk nekik, és büszkék vagyunk rájuk!

Köszönjük a Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskolának a verseny megszervezését, iskolánk vezetőségének pedig, hogy lehetővé tették számunkra, hogy eljussunk a versenyre.

Tomasovszki Ilona

Képek: dszcberegszaszi.hu