56-os megemlékezés

2022. október 21-én iskolánk 8.a osztályos tanulói ünnepi műsort adtak az 1956-os hősök emlékére.

Így éltek napjainkban… Hollósi Ilona Ahogy lesz, úgy lesz című dala közben az 1956-os hétköznapokról hallhattunk ismertetőt a tanulóktól:

„Az átlagbér 900 Ft-os volt, 1 kg kenyér 3 Ft-ba került, 1 kg cukor 10,60 Ft-ba, 1 l sörért 5 Ft-ot kellett fizetni.”

Majd az énekkar előadásában egy részletet hallottunk Pintér Béla ’56 él című művéből. A visszaemlékezést emlékképek követték az október 23-ai eseményekről:

„Elindultam a Bem-szoborhoz. Mire odaértem, óriási tömeg volt. Megálltam a menet szélén. Veres Péter beszéde és Bessenyei szavalata után egyre forrósodott a hangulat. Az elején még tényleg csak a Petőfi Kör által meghatározott jelszavak hangzottak el, de aztán a kiskatonákkal kivágatták a címert, és kitűzették a régi Pálffy laktanyára a lyukas zászlót.”

Az énekkar néhány tagja egy meghitt szólóval kápráztatta el a közönséget Szvorák Kati - Kormorán: Ruszki Iván című műből.

„Soha a történelem folyamán nem volt még ennyire egy test, egy lélek ez a nemzet. Igazát a magyar életek tízezreinek vére pecsételte meg. Szerencsés nép vagyunk, mi magyarok, hogy bárhol is élünk, akármilyen életkörülmények között, mindannyian emelt fővel, büszkén tekintünk erre a napra.”

Az emlékműsor zárásaként a 8.a osztály és az énekkar előadásában ismét egy részletet hallottunk a Pintér Béla ’56 él című műből.

A megemlékezést délután a Templomkertben koszorúzással zártuk.

Felkészítő pedagógusok: Molnár Enikő, Haranginé Szabó Tünde osztályfőnök, Szabó Tünde az énekkar vezetője, zongorán közreműködött Kiss Ferenc. Hangosított Bokács Ferenc.